Les desicions transcendentals sempre provoquen divisions. I fer Xavier García Albiol (PP) alcalde de Badalona, tenint en compte els seus postulats xenòfobs que ja investiga la justícia, no n'és una excepció. El fet que els quatre regidors de CiU a la ciutat, encapçalats per Ferran Falcó, tinguin a les seves mans que el candidat popular prengui o no possessió del càrrec ha creat un cisma a la federació. El dilema és si fer Albiol alcalde inhibint-se -és a dir, que Falcó es voti a si mateix en el ple de l'Ajuntament o s'abstingui- o bé governar amb PSC i ICV-EUiA per donar continuïtat al pacte de l'anterior legislatura.
Hi ha un sector de CiU que és favorable que García Albiol governi, més enllà dels seus postulats xenòfobs i de no compartir el discurs en què ha basat l'alcaldable popular el seu estil l'oposició els últims quatre anys. Són pragmàtics perquè consideren que Badalona és una plaça estratègica i deixar que hi governi el PP té molts rèdits (i fàcils) fora de la ciutat. Quins? Doncs, per exemple, que els populars donin suport a CiU a la Diputació de Barcelona, en què la federació no té majoria -20 diputats- i depèn dels sis representants del PP per governar l'ens de manera estable. També seria un gest encaminat a entendrir les negociacions per l'alcaldia de Tarragona, en què CiU i PP tenen 7 regidors cada un i poden impedir que el PSC de Josep Fèlix Ballesteros, guanyador de les eleccions amb 12 representants, repeteixi com a batlle de la ciutat. I hi ha altres punts calents sense gaire alternativa més enllà del PP, com Reus i Mataró.
"Premiar-lo és irresponsable"
Però per als més progressistes de CDC és innegociable impedir que Albiol governi. "Premiar un polític tan impresentable i demagog és irresponsable", apuntava ahir a l'ARA un membre destacat de la direcció. Àngel Colom, responsable d'immigració de CDC, tot i insistir que Falcó té autonomia per decidir què s'ha de fer, va denunciar el discurs "detestable, estomacal, primari i rebutjable" de l'alcaldable popular. En altres paraules: que no veu amb bons ulls que García Albiol sigui alcalde amb la connivència, sigui quina en sigui la fórmula, de CiU. També va carregar contra Albiol el secretari d'Immigració de la Generalitat, Xavier Bosch, que, el mateix dia que el secretari general de CiU, Josep A. Duran i Lleida, va eliminar la Plataforma per Catalunya de Josep Anglada de les opcions de pactes municipals pel seu discurs xenòfob, va fer notar que el PP, a Badalona, feia "el mateix discurs" que Anglada a Vic. Ahir subscrivia el discurs de Colom.
Santi Vila, alcalde de Figueres i de sensibilitat socialdemòcrata, apunta que com a formació "no s'ha de deixar arrossegar pels discursos xenòfobs i demagogs perquè, allà on no ho fem, guanyem com a partit seriós i de progrés que és CiU", i en posa com a exemple la seva majoria absoluta a Figueres. Vila, però, no té clar si cal establir un cordó sanitari. "Badalona em cau molt lluny i s'hauria d'analitzar bé", indica l'alcalde empordanès, que considera que la pitjor part de l'onada immigratòria ja ha passat i que, per tant, els problemes de convivència menguaran els pròxims anys i es desactivaran els arguments de Plataforma per Catalunya o del candidat popular badaloní.
Les negociacions van per llarg
Mentre s'agita aquest debat en el si de CiU, Ferran Falcó segueix instal·lat en el seu to be or not to be particular. En declaracions a l'ARA, va explicar que ahir va parlar amb l'alcalde en funcions, Jordi Serra (PSC), per mirar d'enfilar les negociacions. Segons Falcó, Serra, que ahir va declinar fer declaracions, li va oferir seguir amb el pacte de govern dels últims quatre anys, és a dir, un tripartit entre socialistes, nacionalistes i ICV-EUiA, que va anunciar dimarts que votaria sense condicions Serra com a alcalde en el ple de constitució.
Però CiU no veu clara aquesta opció. "L'oferta em fa pensar que no s'han assabentat, o no volen fer-ho, dels resultats de diumenge", va indicar Falcó. En tot cas, l'únic segur és que les negociacions van per llarg i que, ara per ara, no s'ha arribat a cap determinació ferma. L'única cosa segura és la voluntat de l'alcaldable de CiU de ser a l'oposició. "I si els socialistes volen que governem, ens han de fer veure que val la pena", va apuntar. Dibuixa un altre escenari que no passi per un pacte a tres: govern minoritari a mans de la federació amb ell com a alcalde.
Falcó és l'encarregat d'informar personalment el president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, de l'estat de les negociacions. "No vull prendre sol una decisió tan important, però s'ha de tenir clar que l'alcaldia de Badalona mai serà a canvi dels pressupostos de la Generalitat ", puntualitza. La direcció li diu que ha d'assumir la decisió que prengui i que li dóna total llibertat. "Llibertat d'equivocar-me", afegeix.
En tot cas, ahir Falcó va variar un pèl les seves declaracions dels últims dies. "La decisió és complicada però sempre té marxa enrere, ja sigui amb una moció de censura o a les votacions d'aquí a quatre anys", matisa. També exterioritza una pregunta que li deu rondar pel cap des de diumenge a la nit, quan ja sabia el resultat: "De qui serà la culpa que governi el PP?" Seva, per voler ser a l'oposició? Del PP, per guanyar les eleccions? Del PSC, que és a l'alcaldia des de fa 32 anys? Encara queda temps perquè totes aquestes qüestions es resolguin i Badalona tingui alcalde. Sigui qui sigui.