REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica24/11/2011

Sàleh deixa el poder al Iemen

El president del Iemen, Ali Abdul·lah Sàleh, dimitirà a canvi d'immunitat. Ahir va signar a Riad un acord de traspàs de poder després de deu mesos de revolta. El poble, però, demana justícia.

Ariadna Matamoros
i Ariadna Matamoros

BARCELONA.Ali Abdul·lah Sàleh és el quart dictador sortint resultat de les revoltes àrabs. A diferència del final tràgic de Muammar al-Gaddafi a Líbia, el judici a què s'enfronta Hosni Mubàrak a Egipte o l'exili forçat de Ben Ali a l'Aràbia Saudita, la retirada del president del Iemen serà plàcida i mitjançant una entesa a canvi d'immunitat.

Sàleh va signar ahir a Riad un acord de traspàs de poder pacífic al Iemen, que arriba després de múltiples intents fallits i deu mesos de revolta, que han deixat un balanç de centenars de morts. El president iemenita, de 69 anys i al poder des del 1978, va donar el seu vistiplau al pla de sortida del Consell de Cooperació del Golf Pèrsic a canvi d'immunitat per a ell i els seus propers. Lluny d'entonar el mea culpa, Sàleh va dir ahir que la seva intenció "no era monopolitzar el poder" i que el que passa al país és "una violació de la Constitució".

Cargando
No hay anuncios

EUA acull el dictador

En virtut de l'acord, Sàleh cedirà el poder al seu vicepresident, Mansur Hadi -home de consens-, d'aquí 30 dies. Hadi haurà de formar un govern d'unitat amb l'oposició i convocar eleccions en un màxim de dos mesos. La coalició opositora iemenita Trobada Compartida, present a la cerimònia de signatura, va rubricar ahir el mecanisme d'aplicació d'aquest acord, que posa punt final a 33 anys de dictadura.

Cargando
No hay anuncios

Sàleh -aliat dels Estats Units en la lluita contra Al-Qaida a la península Aràbiga- ja té un bitllet d'anada cap a Nova York per tractar-se les cremades que es va fer en un atemptat contra la seva residència a Sanà, la capital del país. S'hi traslladarà immediatament després de la signatura de l'acord d'ahir, segons va confirmar el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, que va mantenir una conversa telefònica amb ell. Al juny el president iemenita va marxar a l'Aràbia Saudita per rebre tractament mèdic per les mateixes ferides, i els analistes es van preguntar llavors si el viatge seria només d'anada. Aquell cop Sàleh va tornar al setembre al Iemen, i ara no se sap si es quedarà als Estats Units.

L'enviat especial de l'ONU al Iemen, Jamal Benomar, que ha forjat l'acord per resoldre la crisi al Iemen, presentarà un informe al Consell de Seguretat de l'ONU dilluns. Ban Ki-moon va dir ahir que l'ONU "col·laborarà en la implementació de l'acord" de traspàs de poder i es va comprometre a aportar "els recursos necessaris" per restablir la pau al país, sense concretar si ajudarà a organitzar eleccions.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat el pacte de traspàs de poder, rubricat per l'oposició, desenes de milers de persones van sortir ahir als carrers de Sanà i Taiz, la segona ciutat del país, per protestar contra les condicions de l'acord i per reclamar justícia per al dictador. "Res d'immunitat per a l'assassí", cridaven ahir els manifestants, segons informaven les agències. A la capital, a més, ahir al matí va haver-hi enfrontaments esporàdics entre les forces governamentals i els milicians del líder rebel Sadeq al-Ahmar, cap del grup tribal més poderós de la societat iemenita i un dels empresaris més rics del país més pobre de la península Aràbiga.

En l'era post-Sàleh, el Iemen haurà de superar les faccions internes i treballar per a la reconciliació. La seguretat serà un dels primers reptes del nou govern, ja que els diversos grups tribals enfrontats entre si lluitaran per aconseguir el poder en la nova etapa.