SANITAT

La retallada posa en perill la formació dels futurs metges

La tisorada del Govern a la sanitat compromet l'aprenentatge dels futurs metges. La reducció de les hores de guàrdia i de les operacions als hospitals està dificultant que els residents guanyin experiència.

ELS METGES, QUEIXOSOS  Els metges interns residents també van participar en la vaga convocada dimarts i dimecres passat pels facultatius.
Joan Serra
21/11/2011
3 min

BARCELONA"Les retallades estan afectant la nostra formació". Així s'expressa Lara Quintas, metge intern resident (MIR) d'obstetrícia i ginecologia a Mútua Terrassa, que completa el segon any d'aprenentatge al centre vallesà. Amb la reducció d'activitat aplicada als hospitals públics i concertats, motivada per la contenció pressupostària, molts facultatius joves estan fent menys hores de guàrdia, participen en menys intervencions i visiten menys pacients. "En una especialitat quirúrgica, o et deixen operar o és impossible practicar, i no fem les operacions que ens pertocarien", argumenta Quintas. És la preocupació que expressen els futurs metges.

Que la tisorada ha tingut una incidència en l'activitat dels nous facultatius és una evidència constatada als hospitals catalans. Fins i tot el conseller de Salut, Boi Ruiz, va admetre dimecres -en la compareixença per valorar la incidència de la vaga convocada per Metges de Catalunya- que el seu departament treballa per "resoldre els problemes dels MIR". El col·lectiu mèdic assegura que les retallades també han provocat una sobrecàrrega de feina en els especialistes -provocada per la reducció del nombre de professionals de guàrdia- que ha repercutit negativament en la tutela dels residents, tal com van denunciar a l'octubre representants de les juntes clíniques dels vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS). Els MIR han de dur a terme la seva tasca assistencial supervisats per un especialista. "A vegades és difícil que et supervisin, pel volum de feina que tenen els companys, i això fa que hi hagi més opcions que no prenguis la decisió més adequada", diu Patrícia Ribas, resident de primer any d'anestesiologia i reanimació a l'Hospital de Granollers.

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona s'ha afegit a l'advertiment sobre les disfuncions en l'aprenentatge dels facultatius. "S'està comprometent la qualitat de la seva formació i estem molt preocupats", comenta Adriana Bataller, responsable dels MIR a la junta del Col·legi. Els metges residents denuncien que no es compleixen els mínims establerts en els programes formatius de les especialitats mèdiques que especifica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). És una de les queixes recollides en el manifest elaborat per les noves fornades de facultatius de Catalunya arran de les retallades a la sanitat. "Els ajustos pressupostaris generaran professionals menys capacitats, amb menys bagatge assistencial i amb menys destresa quirúrgica", exposava el manifest.

El Col·legi especifica que un dels motius que condueixen a aquest escenari és la reducció de les guàrdies: mentre els programes formatius en proposen entre quatre i sis al mes, la majoria de residents en fan unes tres de mensuals. "Ens han reduït les guàrdies, no podem aprendre tant com voldríem i cobrem menys", explica Ribas. Aquesta barcelonina de 26 anys apunta que la realitat dels hospitals fa que els MIR visquin en una situació d'incertesa permanent. "En ocasions, els residents han d'assumir responsabilitats que no els corresponen", exposa Bataller. Des del Col·legi de Metges reclamen que es compleixin els programes docents -amb la supervisió adequada- i proposen un nou model formatiu, que faciliti, per exemple, la rotació dels llicenciats per diferents centres hospitalaris.

La solució de tornar a fer el MIR

En un context d'austeritat pressupostària, els nous especialistes ho tenen difícil per trobar un contracte a la sanitat pública quan acaben la formació. La solució passa per marxar a l'estranger o, en alguns casos, fer una altra especialitat, que garanteix uns anys més de treball i sou. "Hi ha companys que no troben feina i tornen a fer el MIR per assegurar-se que continuaran treballant", apunta Ribas, que admet que està espantada per la falta d'oportunitats que s'observa. "Tots els metges residents estem igual", diu Quintas.

Les dades no ajuden a dibuixar un futur més esperançador per als futurs facultatius. Tal com ha denunciat el sindicat Metges de Catalunya, les places de formació MIR s'han reduït un 8,7% respecte a la convocatòria de l'any passat. La informació publicada al BOE estableix que l'oferta dels centres de salut catalans passarà de 1.130 places a 1.032. Al conjunt de l'Estat, el nombre de places MIR és de 7.069, un 2% menys que en l'última convocatòria. Les especialitats que percentualment perdran més places són farmacologia clínica (44%), medicina nuclear (29%), i medicina preventiva i salut pública (27%).

L'examen MIR es farà el 28 de gener i l'assignació de places està prevista per a l'abril.

stats