CRISI, ELS COMPTES AUTONÒMICS

Un respir a les autonomies sota amenaça d'intervenció

Conscient de l'asfíxia financera de les autonomies, l'executiu de Mariano Rajoy els dóna un cop de mà. Tindran més liquiditat i cobraran abans de l'Estat, però si es desvien del dèficit, seran sancionades.

EL PRIMER DE MONTORO Cristóbal Montoro va 
 Presidir ahir el seu primer Consell de Política Fiscal i Financera com a ministre d'Hisenda.
Joan Faus
18/01/2012
3 min

MADRID.L'"interès nacional" per damunt de tot. Aquest és el missatge que va transmetre ahir el govern espanyol quan va garantir que ajudarà, a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), les comunitats autònomes amb problemes severs de liquiditat a canvi que adoptin la "cultura de l'estabilitat pressupostària com a base de creixement". És a dir, podran ser sancionades i fins i tot intervingudes si sobrepassen els límits de dèficit.

Pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, en què van participar els responsables econòmics de les 17 autonomies, és l'inici d'una nova etapa. Així ho va anunciar a la conferència de premsa posterior a les quasi tres hores de trobada. En to solemne, Montoro va lloar el "gran sentit d'estat" de les comunitats i va anunciar que Espanya serà "pionera" a Europa a traslladar al seu "entramat institucional" les normes d'estabilitat de la Unió Europea. És a dir, que el sistema de sancions que inclourà la futura llei d'estabilitat i sostenibilitat pressupostària contra les autonomies que no facin els deures serà "el mateix" que estableixi Brussel·les. Montoro va dir que les penalitzacions encara s'han d'establir amb detall però va insistir que l'executiu "no tindrà complexos".

El ministre va dir que les autonomies que no compleixen "seran tutelades" durant "uns quants anys" i que Hisenda supervisarà que els governs territorials "compleixin els seus pagaments amb l'Estat" i apliquin els programes de "sanejament" pactats. "El govern es fa responsable que cap comunitat tingui problemes aguts de liquiditat", va anunciar el ministre en la línia del que també va dir ahir Mariano Rajoy. En aquest context s'emmarca la mesura d'impulsar una línia "excepcional" de l'ICO per donar liquiditat a les comunitats. Es tractarà de crèdits que els governs autonòmics hauran de tornar i que rebran amb la "condició" que presentin programes de "sanejament" supervisats per l'executiu central. Montoro no va voler entrar en detalls sobre la quantitat ni l'extensió d'aquesta mesura però va insistir que no augmentarà el dèficit i reactivarà l'economia. "La crisi se supera amb equilibri pressupostari a mitjà i llarg termini. Hi ha dèficit públic quan no es paga als proveïdors", va assegurar. "El dèficit és en relació a tercers, no entre les administracions", indicava el ministre del PP.

Poques concrecions

Montoro tampoc va especificar com serà el sostre de despesa que imposarà a les comunitats la llei d'estabilitat pressupostària. Va explicar que el límit s'aplicarà a les autonomies i les ciutats de més de 20.000 habitants i que la quantitat màxima concreta vindrà "determinada per l'escenari econòmic". "És una tendència d'objectius realistes en el temps. Estudiarem les diferències entre cada autonomia però les que estan més altes en el dèficit hauran de fer un esforç diferent", va explicar. Montoro també va dir que la futura llei inclourà "excepcions" que hauran de ser justificades amb "severitat" per les comunitats.

El que sí que va voler remarcar és que no hi haurà un control previ dels pressupostos de les comunitats, com havia apuntat el ministre d'Economia, Luis de Guindos. Montoro va reiterar el "ple respecte" a les "competències i a l'autogovern" de les comunitats, que podran "decidir com gastar i recaptar" sempre que respectin els límits pactats. "Un estat centralitzat no és més eficient que un de descentralitzat, com demostra el cas d'Alemanya", va dir Montoro en la reunió amb els consellers regionals, segons alguns assistents.

El ministre també va explicar que en la reunió es va decidir que a les comunitats només els calgui un permís i no tres per endeutar-se i que l'Estat els avançarà "ara" els 8.000 milions que els hauria de tornar el juliol.

Aval al deute autonòmic

Tot i que Montoro va dir que encara s'està estudiant i que està a la "recambra", el govern espanyol es va comprometre també a crear algun mecanisme per avalar el deute autonòmic i reduir el diferencial entre els interessos del deute estatal i el de les comunitats, tal com demanaven aquestes. La mesura va ser ben rebuda pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que va explicar que seria un "mecanisme que implicarà directament o indirectament alguna forma d'aval del Regne d'Espanya" al deute autonòmic. Mas-Colell, que al matí es va reunir en privat amb Montoro per tractar els assumptes catalans i aplanar el camí per a la reunió de la tarda. L'Estat dóna un respir però colla fort a qui no fa els deures.

stats