Enric Morist "És un repte humanitari sense precedents"

Nous pobres "Gairebé la meitat de les persones que vam atendre l'any passat mai havien hagut de demanar ajuda" Prioritats "Les entitats haurem de deixar de fer accions que ara no són essencials"

Enric Morist, de Creu Roja a Catalunya, una de les entitats que gestiona el programa europeu d'aliments.
Joan Serra
26/09/2011
2 min

Enric Morist avisa de l'abisme que suposaria no poder disposar del paquet d'ajudes en aliments que arriben d'Europa. Creu Roja adverteix que el diagnòstic, tan preocupant com realista, pot empitjorar.

En un moment de crisi com l'actual, en el qual fins a 43 milions d'europeus es troben al llindar de la pobresa, s'entendria una retallada en les ajudes alimentàries?

La retallada en el programa d'aliments pot arribar al 75%. Hem alertat el Govern i els partits polítics d'aquesta situació. L'escenari és preocupant perquè tots els indicadors ens alerten que el nombre de persones en situació de dificultat no para de créixer. En un horitzó d'increment de la pobresa, no és lògic que es retalli un programa que distribueix aliments, una ajuda de primera necessitat.

Com s'ha de reaccionar?

Com a país, no ens podem permetre desatendre aquesta gent necessitada. El Govern és conscient del problema i ja s'ha dirigit a nosaltres. Si s'acaba aplicant una reducció del subministrament d'aliments, haurem d'activar un pla d'emergència. Es pot crear un conflicte social greu.

Quin escenari preveuen?

Estem afrontant un repte humanitari sense precedents, i no tenim gaire temps per negociar. Moltes persones estan trucant a la porta de les entitats i dels ajuntaments, i encara en vindran més. Penso en les famílies que en els pròxims mesos no tindran cap prestació. Hem d'actuar. Som conscients que, en aquesta situació de dificultats, haurem de prioritzar. Les entitats haurem de deixar fer accions que ara no són essencials. Ens haurem de centrar en l'alimentació i les ajudes bàsiques.

Han aparegut nous perfils de pobresa que les entitats socials qualifiquen de "nouvinguts a l'exclusió social".

Lamentablement, la pobresa no ha desaparegut mai. En època de creixement econòmic, a Catalunya hi havia un 18% de persones que vivien en situació de pobresa. L'atur ha causat estralls. Les famílies que han perdut la feina no han tingut cap coixí perquè no havien pogut estalviar. Hi ha dades preocupants. Gairebé la meitat de les persones que vam atendre l'any passat -quatre de cada deu usuaris- mai havien hagut de demanar ajuda. Sol·licitem als polítics que estiguin a l'alçada de les circumstàncies. Exigim un Pacte Nacional per la inclusió social i l'eradicació de la pobresa.

Hi ha persones en dificultats que no han recorregut als serveis de les entitats per vergonya?

Ho hem detectat. Ens hem adaptat per oferir els nostres recursos d'una manera més discreta i anònima. Els nous usuaris són persones que han cotitzat molts anys i que no estan acostumades a demanar ajuda.

stats