ASSEMBLEA DE L'ENTITAT

Relleu al capdavant del lobi empresarial FemCat

La fundació d'empresaris, de caràcter catalanista, nomena aquest dijous el seu tercer president. L'ara conseller Andreu Mas-Colell és un dels padrins d'aquesta entitat silenciosa però activa.

RACC, Ramon-Cortes
Ignasi Pujol
17/01/2011
3 min

BarcelonaJosep Mateu, director general del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), abandonarà dijous vinent la presidència de la fundació privada d'empresaris FemCat. Serà el dia en què aquest lobi d'empresaris catalanistes reunirà als seus membres amb motiu de l'assemblea anual.

Mateu encara no té substitut, ja que és precisament en el marc de l'assemblea quan es produeix el nomenament. La lògica diu que el nou líder de FemCat serà un dels actuals vicepresidents. Així va ser en el cas de Mateu, que era vicepresident fins que va ser elegit, al gener del 2009, per substituir Joaquim Boixareu, que va liderar la fundació durant els seus primers quatre anys de vida.

Els vicepresidents actuals són Miquel Martí, president i propietari del grup de transport de viatgers Moventia; Albert Esteve, vicepresident de la farmacèutica Esteve; Carles Sumarroca, vicepresident de Comsa Emte, i Germán Ramón-Cortés, president de Paradigma. Martí s'ha desmarcat de la successió en considerar que té ja massa responsabilitats. A més de dirigir el negoci familiar, Martí va accedir fa uns mesos a la vicepresidència d'Spanair en representació de Volcat 2009, el vehicle inversor dels socis de FemCat a l'aerolínia catalana.

Així sembla que Esteve, Sumarroca i Ramón-Cortés haurien de prendre el relleu de Mateu. No obstant no és descartable que el substitut no procedeixi de l'actual cúpula, ja que es tracta d'una entitat molt jove i fins ara només s'ha produït un relleu a la presidència.

Els estatuts de FemCat diuen que el traspàs s'ha de produir cada dos anys, però Boixareu (conseller delegat del grup metal·lúrgic Irestal) va presidir l'entitat durant quatre anys com un encàrrec excepcional perquè eren els primers anys de la fundació, nascuda el 2004.

Altres membres de la fundació són Ramon Roca (Ros Roca), Xavier Pujol (Ficosa), Tatxo Benet (Mediapro), Joan Cornudella (Agrolimen) i Eloi Planes (Fluidra). FemCat reuneix prop d'un centenar d'empresaris. El nom de l'entitat correspon a la abreviatura de Fundació d'Empresaris de Catalunya, tot i que l'autèntica motivació del nom és l'evocació de les paraules "fem país" de Jordi Pujol. L'expresident va intervenir en la primera trobada empresarial organitzada per FemCat el 2007, igual que el nou conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, considerat un dels padrins d'aquest particular lobi.

No obstant, l'entitat reivindica la seva independència dels partits polítics. "Som una fundació d'empresaris i alts directius d'entre 35 i 55 anys independents i amb una manera catalanista o patriota de fer país", ha dit Josep Mateu en alguna ocasió. L'entitat critica el victimisme i l'aversió al risc que sovint caracteritzen la societat civil catalana. "Cal pensar en gran", diu Mateu.

Catalunya al món

Així, FemCat busca defugir el pessimisme crònic i els debats estèrils sobre greuges comparatius amb Madrid i es proposa "actuar, dedicant temps, recursos i coneixements, de manera que el nostre país pugui donar un important pas endavant en els propers deu anys" i fer de Catalunya "un dels països més avançats del món", tal com es llegeix en el manifest fundacional. Innovació, competitivitat, cohesió social i projecció internacional són els quatre pilars de l'acció de FemCat.

D'una manera silenciosa -no emeten comunicats ni es prodiguen públicament com a institució- FemCat ha impulsat un seguit d'actuacions considerades estratègiques per a Catalunya (vegeu el complement).

Des de la darrera assemblea hi ha hagut tres baixes significatives al si de FemCat. Es tracta del conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, l'empresària tèxtil Rosa Clará i l'emprenedor Dídac Lee, membre de la directiva del Barça.

stats