El rastre d'Al-Qaida a Catalunya
La petjada de l'islamisme radical a Catalunya s'ha fet evident en els últims anys. Ahir mateix, el departament d'Interior va anunciar un intens control a les cèl·lules islamistes dorments.
Barcelona.El pitjor atemptat de la història, el de l'11 de setembre del 2001 als Estats Units, es va preparar a Catalunya, concretament a Salou, on el cap dels pilots suïcides, Mohamed Atta, va passar dues nits. A partir d'aquesta sorprenent revelació, coneguda poc després de l'11-S, els catalans es va acostumar a llevar-se amb la notícia d'una nova operació antijihadista.
Ara fa unes setmanes també es va saber, gràcies a Wikileaks, que Atta s'hauria reunit a Reus amb el coordinador de l'11-S i actualment pres a Guantánamo, Ramzi bin al-Shinbh, per preparar l'atac. La polèmica pàgina web creada per Julian Assange no és la primera vegada que fa pública informació relacionada amb el terrorisme islamista a Catalunya. En aquest sentit, a finals del 2010 Wikileaks va destapar un cable on es posava de relleu que els Estats Units consideren Catalunya "el principal centre mediterrani d'activitat de radicals islamistes". El document, un informe secret de l'exambaixador dels EUA Eduardo Aguirre també posava de relleu que "l'alta immigració, legal i il·legal, des del nord d'Àfrica i del Pakistan fins a Bangla Desh, fa d'aquesta regió un imant per reclutar islamistes".
De fet, des del 2001 hi ha hagut fins a vuit operacions antiterroristes amb desenes de detinguts. Ahir mateix, el departament d'Interior va anunciar que vigilarà de ben a prop les cèl·lules islamistes dorments que tenen controlades per veure quina és la seva reacció després de la mort de Bin Laden a mans dels Estat Units. El director de la policia catalana, Manel Prat, va assegurar que els Mossos d'Esquadra estaran "molt atents" a la reacció que puguin tenir. En aquest sentit, va destacar que de moment no s'han activat i que tampoc s'espera que ho facin immediatament. Per Prat, Bin Laden és un símbol que ara s'ha de veure si es converteix en un mite, i per això, va emfatitzar, els Mossos d'Esquadra estan en una "calma tensa." D'altra banda, el responsable de la policia catalana va declarar que a Catalunya hi ha una certa activitat de la Jihad, ja que hi ha un moviment salafista i grups que es dediquen a reclutar persones per enviar-les a camps d'entrenament a l'Afganistan.
Fonts policials que coneixen el moviment terrorista islamista insinuen que el fet que el Principat sigui un lloc de pas entre Àfrica i Europa fa que no estigui entre els principals objectius d'Al-Qaida per cometre atemptats gràcies a aquesta posició geogràfica estratègica. Les mateixes fonts asseguren, en canvi, que a Catalunya sí que hi operen cèl·lules que es dediquen a captar finançament per a l'organització -moltes vegades a través del robatori- i persones per convertir-les en futurs terroristes. Tot i aquest extrem, les fonts consultades pel diari ARA coincideixen a destacar que no es pot menystenir Al-Qaida, ja que és una xarxa terrorista que ja ha demostrat de sobres la capacitat que té per atemptar contra punts claus i estratègics d'Occident.
Nivell d'alerta alta
El conseller d'Interior, Felip Puig, va llençar ahir un missatge de calma a la població i va manifestar: "Podem estar relativament tranquils, com ho han d'estar els altres països occidentals davant del terrorisme global, que continua sent una amenaça." Precisament, Puig va destacar la situació geogràfica de Barcelona i la va qualificar d'especial perquè és una "ròtula" i un punt de trobada de cultures i un gran pol de turisme. Per això, va anunciar que es tindran "les antenes ben posades" en el món islàmic radical. Una de les mesures que va anunciar Puig és el control dels missatges que es llancen a les mesquites catalanes. També va ressaltar la importància de mantenir el contacte amb la comunitat islàmica integrada a la nostra societat per poder conèixer les proclames que es puguin fer fora dels centres d'oració.
Fonts policials van manifestar al diari ARA que esdeveniments com la semifinal de la Champions entre el Barça i el Reial Madrid d'avui no veuran reforçada la seguretat perquè ja és un acte considerat d'alt risc. En canvi, les mateixes fonts van recalcar que l'atemptat de Marràqueix ha reactivat el contacte amb ambaixades, consolats i altres organismes que es puguin considerar objectius terroristes jihadistes. També s'ha augmentat la seguretat en les anomenades "zones calentes" de determinades poblacions catalanes.
Qui va deixar més clar ahir el risc de possibles atemptats després de la mort de Bin Laden va ser el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba. En roda de premsa, va assumir que hi pot haver possibles revenges terroristes d'Al-Qaida perquè són "franquícies amb una enorme autonomia funcional". En aquest sentit, també va assegurar que l'Estat espanyol està preparat i va manifestar que el nivell d'alerta no s'incrementarà, perquè ja era alt des que a l'octubre van arribar determinades informacions dels serveis d'intel·ligència. Tot i això, no va descartar que es prenguin mesures addicionals avui després de la reunió que ha de mantenir el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, amb els màxims responsables d'Interior, Defensa i del Centre Nacional d'Intel·ligència.
La comunitat musulmana
Diverses organitzacions que representen la societat musulmana catalana demanen repetidament que no se'ls criminalitzi cada vegada que hi ha una informació sobre terrorisme islamista. És el cas de Noureddine Ziani, president de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya. Ziani va assegurar ahir que la millor manera d'evitar l'integrisme és fomentar grans mesquites obertes a tothom i formar imams a Europa.