RASQUERA (RIBERA D'EBRE)Marihuana sí, però no amb prou convicció. Rasquera va donar ahir en referèndum el seu suport a la idea municipal d'agafar-se al cànnabis -autoritzant la plantació de l'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) en una finca del municipi- com a solució d'urgència per sortir de la crisi. No ho va fer, però, amb la majoria que l'alcalde de la població, Bernat Pellisa, havia fixat com a necessària per mantenir el pla anticrisi que inclou la plantació: el 75% dels suports. El sí va assolir, finalment, el 56% dels vots (308 dels 545 vots emesos), cosa que, tenint en compte l'anunci fet per l'alcalde, hauria de comportar la revocació del pla i la dimissió de l'equip de govern. Pellisa, però, celebrava ahir els resultats i l'alta participació i assegurava que seria "una irresponsabilitat" dimitir en aquest moment.
De fet, l'alcalde no va concretar ahir què farà amb el projecte de la marihuana. Es va limitar a anunciar que s'escoltarà la voluntat del poble i que, en les pròximes hores, l'equip de govern prendrà una decisió. Tot i així, confessava a l'ARA que no vol "ser un mentider" i que, superat aquest tràngol, no continuarà en el càrrec. També va remarcar que respecta la gent que va votar no i que ara "caldrà treballar per netejar el nom de Rasquera, que ha estat molt calumniat". Tot i no assolir el 75%, el centre cívic on es feia el recompte va esclatar en un sonor aplaudiment quan es va comunicar que el sí s'havia imposat. Des de l'oposició, però, CiU recordava que no s'havia arribat al mínim marcat per Pellisa i deixava a la teulada de l'alcalde el fet d'acomplir l'anunci de dimitir o no. Se sentien guanyadors.
El poble no tanca, per tant, la porta a un projecte, el de la plantació de marihuana, que ha de reportar fins a 1,3 milions d'euros en dos anys en concepte de lloguer dels terrenys i que la fiscalia encara està estudiant. El lloc escollit per a la ubicació dels dos hivernacles que han de tancar la marihuana és un secret de domini públic entre els veïns: una finca d'unes set hectàrees i mitja de la partida de la Roija, situada a uns cinc quilòmetres del centre del poble.
La mesa electoral va obrir puntual a les nou del matí i, durant les primeres hores de funcionament, van ser els jubilats els que més massivament van dipositar els seus vots a l'urna. Ho van fer al centre cívic, en una sala tancada a la premsa, vinguda, fins i tot, de Corea. Finalment, un 68% dels veïns amb dret a vot van participar en la consulta.