Ramon Parés: "Tancarem la Model quan trobem una solució viable"
Crisi "S'han fet presons que tardarem molts anys a pagar" Nous centres "Es faran els que siguin necessaris i els que permeti el pressupost"
Ramon Parés, director general de Serveis Penitenciaris del departament de Justícia, afirma que en els pròxims exercicis s'obriran noves presons si els recursos econòmics ho permeten. Els pressupostos del 2012 condicionaran les inversions.
La consellera Bozal va dir que el terreny de la Zona Franca és molt petit per substituir la Model. Quina solució proposen?
Ens hem trobat amb un projecte de presó de preventius [presos pendents de judici] en què, com a molt, hi caben 1.100 interns. A la Model hi tenim 1.200 preventius. Quan el tirem endavant, volem que el nou projecte de la Zona Franca sigui suficient per tancar la Model. Hem de trobar una solució viable.
S'allargaran els terminis previstos per tancar-la?
Ho estem estudiant tot. Tant el Govern com l'alcalde de Barcelona tenen molt interès en el projecte, però només tancarem la Model quan trobem una solució que sigui viable econòmicament.
Fer créixer el projecte verticalment, com s'havia parlat en un principi, podria ser una solució?
Els edificis ja són prou alts, no poden pujar més. A més, el projecte no té tallers i un dels eixos de l'activitat penitenciària del nostre sistema, i del de tota Europa, és que les presons tinguin tallers. Abans de donar llum verda a un centre penitenciari, hem de tenir garanties que serà un equipament amb cara i ulls. Una aposta de futur ha de durar 100 o 200 anys.
Seria partidari de fer una consulta sobre el futur de la Model?
No sóc veí de la zona. L'Ajuntament de Barcelona haurà de decidir què s'ha de fer, amb els recursos disponibles i tenint en compte les necessitats de la ciutadania.
La nova presó de Figueres està pendent d'inaugurar-se des del primer trimestre d'aquest any. Per què no s'ha obert?
El que no farem és inaugurar presons com es va fer amb Lledoners, sense cuina, cafeteria per a funcionaris, fleca ni bugaderia. Les obres van acabar al juny d'aquest any. Si el pressupost del 2012 ens ho permet, està tot previst perquè s'obri al maig de l'any que ve.
Però mantenir aquesta presó costa un milió d'euros al mes.
Totes aquestes presons noves s'han fet pel sistema de dret de superfície, que és com una hipoteca. Van fer la presó, no tenien diners i ara s'ha de pagar a 30 anys. Tot i així, aquest milió d'euros no són diners perduts. Si el centre estigués obert pagaríem molt més.
Finalment, la depuradora de la presó del Catllar (Tarragona) no és farà per la crisi de l'ACA?
La presó no pot funcionar sense un sistema de depuració d'aigües, però l'opció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) era milionària. Fins ara, tot es feia a base de gastar molts diners. Hi ha alternatives, com una depuració interna del centre, tot i que no hi ha res decidit.
El pla d'infraestructures penitenciàries 2011-2018 preveu l'anul·lació d'algun projecte?
S'intentarà fer tot el que sigui necessari i que puguem pagar. Estem preparant una previsió de nombre de presos de cara al 2018, d'acord amb la demografia i una sèrie de variables. Amb tot això veurem si, per exemple, el centre de Tàrrega encaixa en la ubicació prevista i la tipologia d'interns.
Quines són les grans mancances del sistema penitenciari català?
Tenim tres grans mancances: el règim obert, les dones i els presos preventius. El poc que puguem fer en un futur ho hem de destinar a aquests tres col·lectius.
L'exconsellera Tura va dir que el 2013 caldria plantejar-se si són necessàries més presons. El nou pla ho preveu?
És molt difícil fer previsions i la que va fer el tripartit ha acabat sent superior a la real. Es va dir que el 2012 hi hauria 12.000 interns i, ara mateix, en tenim 10.700. A més, sobre les previsions que fem de cara el 2018, volem aplicar estratègies de gestió penitenciària: potenciar la llibertat condicional i fomentar que els presos estrangers sense papers retornin al seu país. S'ha de gestionar més bé el sistema.