Rajoy sacrifica la pau social per la reforma laboral
El govern espanyol es manté ferm en la reforma laboral, tot i les manifestacions de diumenge. Davant de les advertències dels sindicats, anteposa l'interès general al manteniment de la pau social.
MADRID.La contestació del carrer a la reforma laboral no espanta l'executiu espanyol, que es manté ferm davant la pressió dels sindicats. "En l'economia i en la vida la pau social és molt important, però no pot desviar l'atenció principal d'un govern responsable, que és pensar en la majoria", va dir ahir la ministra de Treball, Fátima Báñez, l'endemà de les multitudinàries manifestacions contra la norma. Amb unes altres paraules, el president, Mariano Rajoy, va incidir en el mateix missatge: "El que fa més mal a Espanya és no fer res". Les reformes es faran costi el que costi, va venir a dir: "Es prendran decisions difícils amb la convicció que és el que Espanya necessita".
L'executiu responia així a les advertències de les centrals sindicals. Just abans, el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, s'havia mostrat convençut que la ira social forçarà el govern a suavitzar el decret laboral i evitar, per tant, la vaga general del dia 29. El missatge més directe el va llançar diumenge el líder de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, que va alertar Rajoy que si "no rectifica" la reforma les mobilitzacions -"el conflicte"- continuaran més enllà de la vaga. L'estratègia de pressió de CCOO i la UGT no ha aconseguit canviar, com a mínim de cara a l'exterior, la posició de l'executiu, que reitera la seva disposició a escoltar les propostes dels sindicats i l'oposició però que en cap cas acceptarà introduir canvis significatius en el text. De fet, representants dels sindicats i de Treball van celebrar ahir la sisena reunió tècnica sobre el decret -que fa un mes que està en vigor- sense que es produís cap avenç significatiu.
Báñez va reiterar que la reforma laboral és "equilibrada" i que es va aprovar sense l'acord complet de sindicats i patronal per una qüestió "d'urgència social" perquè calia fer front als "reptes del mercat".
La ministra, a més, va tornar a criticar la convocatòria del 29-M amb el mateix missatge que altres membres del govern: "Les vagues generals no creen ocupació, tots hem d'estar a l'altura dels nostres compromisos". Un discurs molt semblant al de la CEOE. El vicesecretari general d'afers econòmics de la patronal, Alberto Nadal, va dir ahir que és una "vaga política" que empitjorarà la imatge exterior d'Espanya i que "pagaran" les empreses.
Els sindicats volen evitar la vaga
Els sindicats continuen amb el seu doble discurs. Amenacen l'executiu amb un deteriorament social a llarg termini al mateix temps que insisteixen que la celebració de la vaga depèn de Rajoy. "Aquest govern acaba fent el contrari del que diu. Tant de bo en aquest cas s'evités la vaga", va dir el líder de la UGT en una entrevista a RNE.
Méndez es va mostrar segur que Rajoy cedirà. "Al final haurà de modificar el decret com ja va passar el 2002", va dir, i va recordar que aquell any, tot i la majoria absoluta del PP, els sindicats van aconseguir, després de la vaga general, establir un diàleg i canviar alguns punts del decret laboral d'aleshores. Ara, però, el context econòmic és molt diferent.
Rajoy no va fer ahir cap valoració explícita de les manifestacions de diumenge en 60 ciutats de l'Estat. Va reiterar que el decret té com a objectiu apropar el marc laboral espanyol al d'altres països europeus que "han suportat millor la crisi".
El president espanyol es va reunir amb representants de 27 associacions de proveïdors de les administracions i els va presentar el pla de 35.000 milions per liquidar els deutes. Va aprofitar per insistir que reduir el dèficit públic fins al 3% el 2013 és "una necessitat imperiosa i una obligació", tot i que va admetre que les mesures d'austeritat poden "dificultar la situació" en el curt termini. Va assegurar, però, que aquesta legislatura serà "la de les reformes".