APAGADA HISTÒRICA
Crònica18/02/2011

El PP força Eliseu Climent a tirar la tovallola

La pressió del govern de Francisco Camps ha obligat Acció Cultural a tancar els últims repetidors que tenia oberts. Els valencians poden veure Al-Jazira o qualsevol altra televisió del món, però no TV3.

Pere Martí
i Pere Martí

Barcelona.En plena era de la globalització, encara hi ha governs que censuren televisions. El govern valencià ha forçat tots els límits legals i democràtics per obligar Acció Cultural del País Valencià (ACPV) a tancar els repetidors des dels quals emetia TV3 perquè l'entitat no pot assumir l'allau de multes que l'executiu del PP li pot posar gràcies a un canvi legal fet ad hoc el passat mes de desembre, que modifica la llei del sector audiovisual.

La junta d'ACPV va prendre aquesta dràstica decisió ahir al vespre, després d'analitzar totes les possibilitats legals. Aquesta vegada sembla que no hi havia sortida. Si no tancava, Acció Cultural hauria de pagar una multa de 120.000 euros al mes. No és una multa fixa, sinó que es repeteix cada 30 dies, un fet absolutament insòlit que fa que es converteixin en dos milions d'euros l'any. Això és inassumible per a qualsevol entitat, i més per a la que presideix Eliseu Climent. L'executiu de Camps va aprofitar la llei d'acompanyament dels pressupostos, aprovada el passat desembre, per introduir canvis en el marc legal del sector audiovisual destinats directament a perseguir les emissions de TV3. A més, ACPV encara té pendent una multa de 600.000 euros per pagar.

Cargando
No hay anuncios

Eliseu Climent es mostrava ahir visiblement afectat, però una vegada més, no es donava per vençut. En declaracions a l'ARA, va explicar que "encara queda molta resistència per fer". L'incombustible president d'ACPV creu que "s'ha perdut una batalla, però no la guerra". Climent espera que hi hagi una reacció "contundent" des del Principat, tant a nivell de la Generalitat com de la societat civil catalana. Malgrat aquest optimisme militant del seu president, el futur de l'entitat està també en perill, perquè la situació econòmica és delicada i podria veure's obligada a tancar, segons reconeixia ahir un dels seus directius.

La televisió catalana es veu al País Valencià des de l'any 1984. La recepció va ser fruit d'una mobilització popular, amb manifestacions al carrer incloses, i els repetidors van ser finançats gràcies a les aportacions de 150.000 valencians. Però aviat van començar els problemes perquè tant el PSOE primer, com el PP després, van intentar impedir unes emissions que ajudaven a construir i vertebrar l'espai català de comunicació. El primer intent de tancar els repetidors el va fer el ministre de l'Interior José Barrionuevo però no se'n va sortir.

Cargando
No hay anuncios

De Barrionuevo a Camps

Amb l'arribada del PP al govern de l'Estat i sobretot a la Generalitat Valenciana, l'agressivitat contra les emissions de TV3 va augmentar i els problemes es van disparar. Primer va ser Eduardo Zaplana i posteriorment Francisco Camps els que han intentat impedir les emissions amb totes les argúcies legals possibles.

Cargando
No hay anuncios

L'última ofensiva de la Generalitat Valenciana es va iniciar el gener del 2007, quan va obrir un expedient administratiu sancionador contra Acció Cultural per les emissions en TDT que es realitzaven des dels repetidors del Bartolo (Castelló de la Plana), del Mondúver (Gandia) i la Carrasqueta (Alacant) i que permetien la recepció a diverses comarques del País Valencià dels quatre canals digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals: TV3, 3/24, 300 i K3. Aquest primer expedient va finalitzar amb una sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que validava les sancions, una sentència que encara està recorreguda davant el Suprem.

L'any següent, el 2008, en va venir un altre. Actualment, ACPV té tres expedients administratius oberts i tres sancions pecuniàries per pagar, per un total de 600.000 euros. És el resultat d'una persecució política i judicial implacable i contundent.