SALTEstan espantats i reclamen l'empara de l'Ajuntament. Carles Bonet, el seu company, Wilfredo Sánchez, i Juana Dolores Martínez estan preocupats per la reacció dels seguidors de Plataforma per Catalunya després d'abandonar la formació ultradretana i passar al grup mixt al consistori de Salt. "Tenim por", diuen els tres. El mateix Wilfredo assegura que ja va rebre amenaces durant la campanya i alerten que estan en el punt de mira en fòrums i portals digitals d'extrema dreta.
"Esperem que hi hagi sensibilitat. Sentim que l'Ajuntament ens ha donat suport i molta gent del poble també ho ha fet", assegura Juana Dolores Martínez, número tres de la llista i la primera que va deixar PxC quan es va negar a acreditar que la seva parella, d'origen camerunès, tenia tots els papers en regla. "Que no ens deixin tirats!", exclama Wilfredo, d'origen dominicà, i que va concórrer en el número 8 de la llista del partit el 22-M.
Coincideixen a afirmar que se'ls va vendre una moto que diferia molt de la realitat del partit. Els va "captivar" un programa que prometia més control de la immigració il·legal, més seguretat i lluitar contra la delinqüència i les drogues, però Bonet admet que a l'hora de la veritat "ha quedat clar que no van contra els il·legals, sinó contra tots". "Hem vist tendències nazis en aquesta gent", afegeix Martínez. "Ens van enganyar com a tontos i ens van ficar en una gàbia que no tenia marxa enrere", rebla Wilfredo.
El seu fugaç pas per PxC ha acabat com el rosari de l'aurora. "No vull tornar a pronunciar aquestes sigles en tota la vida", afirma Wilfredo, que va revelar també que ja volia plegar abans de les eleccions, però que el van aturar perquè si ho feia es carregava el partit. "M'he tret un pes de sobre", confessa Bonet.
D'acord amb els plantejaments
Ara bé, ni Bonet ni Martínez reneguen de part dels plantejaments de Plataforma. Pel ja exportaveu de PxC a Salt, "el programa no està malament, és el que vol una mica tothom" i assegura que el que falla són les formes, els insults i, sobretot, els seguidors que té el partit ultradretà. "Des del principi he tingut enganxades i m'he sentit molt controlat. Volien que fos més radical". Per la seva part, Martínez diu que comparteix el famós lema "Primer els de casa" i que la proposta que els va vendre Josep Anglada "no era dolenta".
Pel que fa a la polèmica que els ha portat a dimitir, Martínez acusa directament la tercera regidora i responsable del partit a Salt, María Osuna, i el seu marit, que és qui "talla el bacallà". Explica que Anglada ja estava al corrent de la seva relació amb un home camerunès i de les seves intencions de casar-s'hi i que Osuna i el seu marit la van insultar i amenaçar sota la sospita que el seu marit estava en situació irregular. "Amb mi s'han portat com uns racistes", denuncia.
Una candidatura atípica
La llista de PxC a Salt va perillar fins a l'últim moment per manca de persones i consens. Es va fer a corre-cuita i van haver d'omplir-la amb familiars perquè la gent no volia entrar-hi. "Osuna va agafar gent sense informar de qui eren. Anglada no n'estava al corrent", relata Martínez, que mai abans havia votat però que va decidir implicar-s'hi després de llegir el programa de PxC a internet. Paral·lelament, Wilfredo Sánchez recorda que el van ensabonar amb mitges veritats per arrossegar la seva parella al partit i convèncer-lo de liderar la llista. Bonet explica que va accedir-hi perquè representava una "oportunitat" de treballar per a Salt, però mai va arribar a militar al partit. Recorda que en cap moment li van mostrar la veritable cara del partit i que va haver d'acabar descobrint-la "veient vídeos del Follonero a la Sexta".
Ara Bonet i Martínez passaran al grup mixt. Neguen que vulguin mantenir la poltrona, sinó treballar pel poble amb "més llibertat i sense extremismes". Sánchez demana tranquil·litat per girar full d'un episodi que li ha fet perdre la son.