LA INDEPENDÈNCIA, AL PARLAMENT
Crònica11/03/2011

El Parlament dóna de nou suport al dret a l'autodeterminació

Amb vots favorables de CiU, ERC i Solidaritat -promotora de la moció-, la cambra catalana va aprovar un text que també defensa que "la sobirania del poble català" resideix en el Parlament.

Oriol March
i Oriol March

Barcelona.Pas cap a la independència i un estadi de la "transició nacional cap al dret a decidir" per la majoria. I element de divisió i debacle sense precedents per una minoria. Aquest va ser l'arc de Sant Martí de reaccions que es va dibuixar al Parlament al llarg del debat previ a la votació de la moció de suport a les consultes que va promoure en primera instància Solidaritat Catalana per la Independència i que va ser modificada, en bona part, per CiU, que la va adaptar al cas concret del referèndum que se celebrarà a Barcelona el proper 10 d'abril.

La moció -aprovada amb els vots a favor de la federació, ERC, Solidaritat i ICV-EUiA, per bé que els ecosocialistes es van abstenir en el tercer punt, el que dóna suport explícit a la consulta barcelonina- va provocar l'eufòria a Solidaritat, que en el seu programa fa una aposta decidida, pràcticament única, per tal que el Parlament declari de manera unilateral la independència.

Cargando
No hay anuncios

"És un pas important per a l'autodeterminació del poble català", va assegurar el diputat de la coalició Uriel Bertran, especialment content pel fet que la moció inclogués que "la sobirania del poble català resideix en el Parlament de Catalunya" i que s'hi reconegui com a "irrenunciable" el dret a l'autodeterminació dels pobles, també el català. Ahir era el quart cop des de la seva reobertura l'any 1980 que el Parlament avalava el dret a decidir.

La ponent de CiU, Dolors Batalla, va pregar a Bertran que no interpreti que la federació "va cap a la independència" arran del suport al text. Al mateix temps, va voler deixar clar que la decisió d'avalar la moció suposava un nou pas en la "transició nacional cap al dret a decidir" que el president Artur Mas va anunciar en el debat d'investidura "amb el lema de la manifestació del 10-J, Som una nació, nosaltres decidim " com a bandera, va afegir Batalla.

Cargando
No hay anuncios

L'Estatut ressuscita

El PSC no va voler saber res de la moció i la diputada Laia Bonet va ressuscitar l'Estatut, un dels grans oblidats del Parlament en aquest inici de legislatura, per defensar el vot contrari dels socialistes catalans. "Volem fer progressar Catalunya sumant i no dividint -en referència a les consultes-, i la manera de fer-ho és de la mà de l'Estatut: aquesta és l'ambició nacional del PSC", va afirmar Bonet.

Cargando
No hay anuncios

Abans, el PP i Ciutadans es van encarregar de dirigir l'artilleria contra CiU pel seu "independentisme", un dels arguments preferits dels dos partits. "Això és un Parlament, no un ateneu ni un cafè, de manera que aquí hi hem de venir a legislar sobre autonomia i autogovern", va assegurar Albert Rivera, líder de C's. Entremig dels dos, Oriol Amorós va reivindicar el paper pioner d'ERC en mocions com la d'ahir.

Més enllà de la divisió al Parlament, la sessió d'ahir va ser un nou exemple de la geometria variable de CiU. La "transició nacional", amb ERC i SI. L'economia, amb PSC i PP. De moment, a Mas li funciona.