La 'neteja' fallida revifa el moviment d'indignats
El Govern pretenia netejar la plaça de Catalunya davant d'una possible celebració per la victòria del Barça. Però l'ús de la força va generar una allau de crítiques i va revifar el moviment dels indignats.
BARCELONA.La controvertida actuació dels Mossos d'Esquadra contra els acampats que mantenien la protesta a la plaça de Catalunya de Barcelona ha tingut l'efecte que segurament menys desitjava el conseller d'Interior, Felip Puig. El desplegament policial -que va acabar amb càrregues als manifestants i un registre de 121 ferits- ha fet revifar un moviment, el dels indignats, que en els últims dies s'havia anat desinflant. Després de l'èxit de convocatòria del cap de setmana passat, cada nit eren menys les persones que dormien a la plaça. La indignació es va despertar després que els agents utilitzessin la força quan intentaven custodiar la neteja de la plaça pensant en una possible celebració pel triomf del Barça a la final de la Champions. El centre de Barcelona tornava a ser ahir a la nit un espai de resistència, que va sumar milers de suports. Riuades de ciutadans van solidaritzar-se amb els acampats -fins i tot van tallar l'avinguda Diagonal-. Els indignats van mostrar mans pintades de blanc i missatges demanant la dimissió del conseller.
Interior, a l'ull de l'huracà
La indignació, que feia preveure un moviment cada cop més somnolent, va cridar aquest divendres amb la mateixa força que havia mostrat quan es va convertir en l'epicentre de l'actualitat. Els manifestants de la plaça Catalunya van rebre suport de Madrid, però també d'altres punts d'Europa, com Berlín. La cassolada de la nit, acompanyada de la discussió sobre com mantenir les protestes, va ser multitudinària.
Amb una expressió seriosa -que reflectia la sensació que l'operatiu policial no havia obtingut el desenllaç desitjable- el conseller es va esforçar ahir a defensar l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que va inundar les xarxes socials de comentaris crítics. De fet, ahir van recollir-se fins a 37.000 adhesions ciutadanes per internet per reclamar la dimissió del conseller. Al conseller li van ploure crítiques de tot arreu. L'oposició en bloc va expressar el seu rebuig per com s'havia desallotjat els manifestants de la plaça Catalunya -el sintagma més repetit va ser el d'actuació "desproporcionada"-. Els partits van demanar la compareixença de Puig al Parlament per aclarir els fets. Especialment significativa va ser la intervenció d'ICV-EUiA, que havia notat l'alè de l'actual conseller quan Joan Saura dirigia Interior.
Als dards de l'oposició s'hi van sumar col·lectius de la societat civil. El Col·legi de Periodistes va denunciar les agressions a professionals que cobrien la informació, al marge de rebutjar el "fons i la forma" de l'operació policial. El Col·legi d'Advocats va denunciar la "violació" del dret de reunió i la "falta de voluntat" de diàleg, una postura crítica que també van subratllar sindicats (UGT va lamentar la "violència desmesurada") i ONGs (Amnistia Internacional va defensar el dret dels indignats a "expressar-se lliurement"). Fins i tot, el Síndic de Greuges va reaccionar davant dels esdeveniments: Rafael Ribó obrirà una investigació per determinar si la intervenció ordenada per Interior havia vulnerat els drets dels ciutadans i si els agents havien actuat amb proporcionalitat.
Artur Mas defensa el conseller
Després de comprovar l'onada de crítiques al Govern, el president de la Generalitat, Artur Mas, va donar suport a Felip Puig. "No es tractava de desallotjar-la [la plaça], sinó senzillament de recuperar les condicions d'higiene, i també de seguretat, de cara al que pot passar si el Barça guanya la Champions", va afirmar el president, que va justificar la reacció policial davant de les actituds de resistència. Mas va revelar que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, havia demanat una actuació a la seva ciutat per "garantir la salubritat i la seguretat". El conseller es devia sentir recompensat. Poca estona abans, Puig havia assumit la responsabilitat de l'operatiu, després de recordar que els manifestants havien oposat resistència. "Demano disculpes si algú s'ha ofès per la contundència de les imatges", va dir Puig. Va ser la frase més autocrítica. Ahir la plaça Catalunya va recuperar l'aspecte de fa una setmana.