CRISI DEL DEUTE
Crònica06/12/2011

Merkel i Sarkozy imposen un nou Tractat només per a la zona euro

L'Europa de l'euro reforçarà els seus lligams. Més disciplina fiscal, amb sancions per als països que presentin dèficits superiors al 3%. Alemanya i França van dibuixar ahir una nova UE amb 17 estats.

Laia Forès
i Laia Forès

PARÍSL'eix franco-alemany ja ha cuinat el nou Tractat que ha de reforçar la disciplina fiscal a l'eurozona. La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, Nicolas Sarkozy, van anunciar ahir a la capital francesa un "acord global" -negociat sense la resta de socis de l'euro- per impulsar un nou pacte que obligui els països de la moneda única a complir estrictament les normes de disciplina fiscal, especialment la que limita al 3% del PIB el dèficit públic dels estats membres de l'eurozona. Hi haurà sancions automàtiques per als països incomplidors, tal com volia Merkel.

Sarkozy va recordar, després de reunir-se amb la cancellera a l'Elisi, que la crisi és "extremadament greu" i va demanar als països de l'euro que demostrin "que la situació d'avui no es repetirà en el futur".

Cargando
No hay anuncios

El tàndem conegut com a Merkozy presentarà la seva proposta als líders dels Vint-i-set en la pròxima cimera, que se celebrarà dijous i divendres a Brussel·les, però serà un simple gest de cortesia. Sarkozy ja va dir ahir que si un dels governs europeus que no pertanyi a l'euro rebutja l'acord, com es preveu que passi amb el Regne Unit, el Tractat l'impulsarà només l'eurozona, encara que s'hi convida, d'entrada, tota la Unió perquè s'hi sumin els països que ho vulguin.

En qualsevol cas, un Tractat per aprofundir en la disciplina i la integració fiscal que no impliqui tots els estats membres consagrarà l'Europa de les dues velocitats: d'una banda, els països de l'euro, i de l'altra, la resta de socis comunitaris que no han adoptat la moneda única. A Brussel·les aquesta expressió no agrada gens, però és el que promouen Merkel i Sarkozy. De fet, un dels punts de la seva proposta és que els líders de l'eurozona es reuneixin una vegada al mes, almenys fins que s'acabi la crisi econòmica.

Cargando
No hay anuncios

S'aprovarà al març

Els dos mandataris presentaran demà al president del Consell de la Unió, Herman van Rompuy, una carta amb tots els detalls de la seva proposta, en la qual no figuren tampoc els eurobons. Serà pura cortesia, perquè Van Rompuy no tindrà ni veu ni vot. Sarkozy preveu que el nou Tractat s'aprovi al març. Després s'obrirà un període de ratificació a cada estat membre abans que entri en vigor, possiblement abans de finals de l'any que ve. París i Berlín volen imposar el Tractat per integrar fiscalment i coordinar millor els països de l'euro. Merkel i Sarkozy creuen que les seves propostes, que desgranem a continuació, són l'única manera de garantir la disciplina fiscal i retornar la confiança als mercats. Merkel ha aconseguit bona part dels seus objectius.

Cargando
No hay anuncios

Fèrria disciplina amb sancions automàtiques

Qualsevol país de l'euro que superi el 3% del dèficit serà sancionat automàticament. Només es podrà evitar la sanció si una majoria d'estats membres hi estan a favor. D'aquesta manera es corregeixen els canvis impulsats abans de la crisi per Alemanya i França. Els dos socis van promoure una flexibilització del Pacte per esquivar sancions davant els reiterats incompliments.

Cargando
No hay anuncios

La regla d'or serà obligatòria

Tots els socis de la moneda única hauran d'incloure a la seva carta magna, com ja han fet Alemanya i Espanya, un límit a l'endeutament de l'estat per complir amb el Pacte d'Estabilitat i Creixement. Era una de les màximes obsessions de Merkel. Ara, tota l'eurozona haurà de complir el Pacte per llei.

Cargando
No hay anuncios

La justícia europea no podrà tocar els comptes

Merkel volia que el Tribunal de Justícia de la UE pogués obligar a retocar els pressupostos dels estats membres si no complien les normes de disciplina. Finalment, el Tribunal de Luxemburg no podrà esmenar comptes públics. Només vetllarà perquè la regla d'or respecti el principi europeu d'estabilitat.

Cargando
No hay anuncios

Els futurs rescats no els pagarà el sector privat

París i Berlín volen que el fons de rescat europeu permanent, que hauria d'entrar en vigor el 2013, ja estigui disponible l'any que ve. A més a més, han acordat retirar la clàusula que obligava el sector privat a assumir una part dels futurs rescats. La clàusula havia generat inquietud en els mercats, motiu que ha impulsat a garantir que la UE es farà càrrec de futurs rescats. El rescat de Grècia, per tant, serà un cas únic.

Cargando
No hay anuncios

La independència del BCE és intocable

Sarkozy va reiterar ahir que el Banc Central Europeu no ha de tenir un paper més rellevant en la crisi del deute. No és que el president de França hagi canviat d'opinió, sinó que ha optat per la prudència per no posar en joc la independència del BCE. El seu nou president, Mario Draghi, ja va deixar clar la setmana passada que si l'eurozona millora la seva integració fiscal, el BCE mourà fitxa discretament.