SANITAT

Lobi de metges per potenciar BCN com a capital de salut

Una trentena de metges de prestigi de la sanitat pública i privada s'han unit per convertir Barcelona en referent mundial en salut. Volen atreure pacients de tot el món i potenciar la investigació.

Aquest nou lobi mèdic integra professionals de prestigi com Josep Maria Gatell, Pedro Alonso, Pere Barri i Antonio de Lacy, que lidera el projecte.
Lara Bonilla
26/03/2012
2 min

BARCELONALa ciutat nord-americana de Houston s'associa sovint amb el tractament del càncer, ja que allà s'hi troba el MD Anderson, un dels millors hospitals en aquesta matèria. Barcelona també hi pot competir, però s'ha de promocionar com a referent mundial d'excel·lència mèdica. Aquest és l'objectiu d'una trentena de professionals de prestigi, liderats pel gastroenteròleg de l'Hospital Clínic Antonio de Lacy, que s'han agrupat sota el nom de Barcelona International Medical Academy (BIMA) per posicionar Barcelona com a capital de recerca, innovació i docència mèdica. "Barcelona es coneix per moltes coses i volem que també sigui coneguda per la medicina", va assegurar De Lacy durant la presentació d'aquest lobi mèdic que no està relacionat ni amb un hospital específic ni amb una àrea determinada de la sanitat. "Serà una font de riquesa per a la ciutat. Uns 70.000 russos van a operar-se a Munic i Israel. Per què no podem nosaltres competir en això? Volem fer un hub mèdic", va dir De Lacy. "Només el fet que s'ompli un hotel de malalts o de familiars de malalts ja és bo per a Barcelona, però també volem fer investigació i docència", va afegir.

Tot i que molts d'aquests pacients s'hauran de tractar en la xarxa sanitària privada, BIMA pretén buscar acords que també "siguin beneficiosos per al sistema públic de salut". Un model per explorar és el de l'Hospital Clínic, on l'existència d'una via privada -Barnaclínic- permet, segons De Lacy, que "el malalt privat pagui indirectament el malalt públic i aquesta és la nostra idea". "Tot el que porti més riquesa als hospitals portarà menys retallades", va assenyalar aquest cirurgià.

Entre els professionals que integren BIMA destaquen el cardiòleg Josep Brugada, l'epidemiòleg Pedro Alonso, l'especialista en VIH Josep Maria Gatell, l'especialista en reproducció assistida Pere Barri i l'oncòleg Josep Tabernero. El projecte es basa en el prestigi dels professionals que l'integren i compta amb el suport del Col·legi de Metges i de l'Ajuntament de Barcelona. "Volem crear llocs de treball en moments de crisi, augmentar la qualitat assistencial i oferir els nostres serveis aquí i a altres zones", va dir el president del Col·legi, Miquel Vilardell. "Tenim una sanitat en què no cal que ningú marxi fora per curar-se", va dir l'alcalde Xavier Trias.

Nou centre d'investigació

Són metges que treballen tant a la sanitat pública com a la privada."Es tracta de sumar esforços. Els metges s'incorporen per la seva qualitat i no per si treballen a l'Hospital Quirón o al Clínic. Utilitzem els centres de Barcelona, siguin del que siguin", diu De Lacy. Els integrants de BIMA són avaluats primer per un comitè internacional per garantir que compleixen diversos criteris d'excel·lència, des de tenir un elevat nombre de publicacions científiques fins a tenir citacions en tesis d'altres investigadors. La iniciativa sorgeix dels mateixos facultatius i no té finançament públic. Un dels projectes que BIMA vol potenciar és un centre d'innovació quirúrgica i de docència a la Zona Franca de Barcelona per al qual ja ha recollit 14 milions d'euros.

Es tracta d'un centre de 16.000 metres quadrats que també impulsa l'Hospital Clínic i que s'inclou dins del parc tecnològic BZ Barcelona Zona Innovació, el nou pol d'innovació industrial que es desenvoluparà en el polígon de la Zona Franca, en els terrenys recuperats de l'antiga factoria Seat.

stats