MEDI AMBIENT

L'extracció de minerals amenaça el fons del mar

L'explotació minera del fons marí per extreure'n minerals valuosos com cobalt, ferro i platí amenaça els oceans. Els abocaments incontrolats i el canvi climàtic també preocupen els científics.

L'ecosistema del fons marí, en gran part desconegut pels humans, corre perill.
Mònica L. Ferrado
02/08/2011
2 min

Barcelona.Al mar, en aigües molt profundes, hi ha dipòsits de minerals amb un gran interès comercial. Entre altres, s'han començat a explotar dipòsits de cobalt, ferro i platí a les muntanyes submarines del Pacífic central i occidental. I se sap que hi ha grans dipòsits d'or, zinc, plom, cadmi i plata. Els experts alerten que aquestes activitats amenacen la part del fons marí menys coneguda i menys protegida. Ho indica un ampli estudi internacional, liderat per científics de la UB, que publica avui la revista PloS ONE .

Els oceans ocupen un 70% de la superfície del planeta. La meitat del fons marí és a més de 3.000 metres de profunditat, i "d'aquesta extensió només s'han agafat mostres biològiques d'unes zones equivalents a uns quants camps de futbol", indica Eva Ramírez Llodra, biòloga de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC. "Continuem trobant nous hàbitats, organismes que no coneixem, però la indústria va molt més de pressa que la ciència i que la legislació que caldria per garantir la seva conservació", afegeix.

Els investigadors han estat agafant dades del fons marí durant més de 10 anys. Les principals amenaces són l'abocament de residus, l'explotació de recursos i el canvi climàtic, i també l'afecten els abusos de la pesca. Malgrat que els abocaments estan prohibits des del 1972, hi continuen arribant plàstics i altres residus des de la costa, els rius i els vaixells. El que més preocupa són els plàstics que s'acumulen als grans fons, que formen microplàstics que els animals que hi habiten s'acaben menjant. També hi ha evidències que els contaminants industrials que es generen terra endins acaben arribant al fons marí i formant dipòsits de sediments on hi ha mercuri, plom i altres contaminants orgànics.

Ara els científics creuen que l'acidificació dels oceans i el canvi climàtic seran els dos elements amb més impacte sobre aquests hàbitats. L'augment de la temperatura de l'aigua canviarà la fauna que hi viu, la circulació de l'aigua i els nutrients que s'hi acumulen i que són els aliments de moltes espècies.

stats