El 20% de l'energia serà renovable el 2020
L'energia renovable ha de satisfer el 20% del consum final el 2020, segons el pla que ahir va presentar el Govern. L'estratègia confia inversions milionàries al sector privat i parteix de l'austeritat pública.
BARCELONAEl Govern ha dibuixat l'escenari energètic català del 2020 en el nou pla de l'energia i el canvi climàtic, que preveu un increment del pes de les renovables fins al 20% del consum total -ara estan per sota del 10%- i una aposta per l'eficiència que ajudi a controlar la factura energètica els pròxims anys. El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va explicar ahir que l'objectiu final ha de ser que, malgrat que l'economia creixi, els preus de l'energia puguin contenir-se i, si es pot, reduir-se. "La primera font d'energia de Catalunya ha de ser l'estalvi", va insistir Mena en la roda de premsa posterior al consell executiu, en què va presentar-se el pla. L'estratègia, elaborada conjuntament pels departaments d'Empresa i Ocupació i de Territori i Sostenibilitat, fa seus els objectius europeus i calcula un estalvi del 25,3% en les emissions de gasos hivernacle.
Els números que preveu el pla són ambiciosos. Calcula que la inversió total que arrossegarà pujarà a 24.600 milions fins al 2020, dels quals les administracions en posaran 1.790 i la resta provindrà del sector privat. La Generalitat preveu aportar-hi 1.130 milions, la meitat dels quals aniran orientats a l'eficiència en el camp de la rehabilitació immobiliària. A més a més, el Govern confia que es reactivaran les primes a les renovables i reconeix que, si el govern espanyol manté a llarg termini la moratòria, hi haurà problemes per complir amb els objectius de l'estratègia per al 2020.
L'eòlica serà prioritària
El pla pivota principalment sobre el desenvolupament de l'energia eòlica. Preveu arribar a una potència instal·lada de 5.103 MW (megawatts) el 2020, molt per sobre dels 1.070 MW actualment en marxa. Això inclou tant els parcs sobre terra com el pla pilot d'eòlica marina que s'ha projectat a la zona de l'Ametlla de Mar i que, segons el Govern, ha d'aportar 570 MW per assolir els objectius. A més a més, la instal·lació pot afavorir un pol industrial punter al voltant del sector.
Mena va defensar que el pla mira el mitjà termini, confiant que l'escenari negatiu de les renovables -amb la supressió de les primes per part del govern espanyol- es resolgui pròximament. La Generalitat ja ha demanat al ministre d'Indústria, José Manuel Soria, que concreti quan es reprendran les primes, tot i que el conseller va reconèixer ahir que si s'allarga molt la moratòria pot tenir conseqüències a l'hora de complir amb els objectius de la nova estratègia.
Les línies mestres no s'allunyen gaire del que preveia l'anterior pla, elaborat pel tripartit i fins al 2015, excepte en el fet que el nou no preveu la construcció de cap nova instal·lació de cicle combinat els pròxims anys. Per tant, la que estava projectada a Bescanó no es farà. L'increment de les renovables ja ha de garantir la potència demandada.
El desenvolupament de l'energia eòlica topa també amb un altre entrebanc, ja que hi ha 769 MW que l'anterior govern havia assignat per decret dins les anomenades zones prioritàries i que ara estan paralitzats als tribunals. En paral·lel a la resolució d'aquest cas, el Govern ja treballa en el seu nou pla eòlic de cara al 2013. L'empenta final per desplegar aquesta energia, però, es donarà a partir del 2015.
D'altres àmbits d'actuació del pla seran les interconnexions energètiques amb Europa via França. La línia de molt alta tensió elèctrica ja està força avançada i Mena va anunciar que s'inaugurarà en aquesta legislatura. En canvi, va reconèixer "retards" en el gasoducte que ha de connectar amb França, ja que els operadors no semblen disposats, ara per ara, a dur a terme les inversions. La potenciació del vehicle elèctric i una nova política forestal per impulsar la biomassa són també altres àmbits d'actuació que preveu el pla.