BARCELONA"El poble el fa el poble", això és ben clar per a Andreu Bartolomé. "No ho dic com a pagès o restaurador rural, sinó com a persona que vol disposar dels seus drets i obligacions de manera equitativa". Andreu Bartolomé i Maria Casadamunt, un matrimoni de restauradors de Siurana, han decidit ser els primers a dur a terme la insubmissió fiscal a Espanya per protestar pel tracte injust que consideren que l'Estat dispensa a Catalunya, sobretot en l'àmbit econòmic, i que creuen que ja ha arribat a uns límits insuportables.
El terme insubmissió acostuma a relacionar-se amb rebel·lió , però en aquest cas no és cap gest revolucionari, sinó estrictament financer. L'objectiu és clar i definit, explica l'Andreu: "Volem pagar els mateixos impostos, els que corresponen a cada ciutadà i activitat, però ingressar-los a l'Agència Tributària de Catalunya", un organisme vigent des del 2008. Per tant, tampoc es tracta d'un tancament de caixes, perquè les caixes -les arques de l'Estat- continuen omplint-se, però per un lloc diferent. "És la veritable oportunitat de deixar en mans del Govern la gestió dels nostres recursos", afirma. També expressa confiança en el govern català actual i és per això que es posen al seu servei: "Mas té majoria social per fer-ho, li donem eines, i ara li falta agafar-les". En efecte, una de les incògnites és veure com reaccionarà l'administració catalana i si això li provoca algun problema amb el govern espanyol.
El projecte de l'Andreu i la Maria comença dos anys enrere, amb la sentència desfavorable del TC amb l'Estatut, i aquest 20 d'abril faran el primer pagament efectiu a l'administració catalana.
Iniciativa apolítica
No volen encapçalar cap moviment ni cap força política. "És una decisió individual i personal, però sobtadament hem començat a rebre un gran suport d'entitats i particulars que volen adherir-s'hi", segons l'Andreu. Aquesta resposta sobiranista els ha empès a formalitzar la seva iniciativa sota el nom Diem Prou!, que busca lluitar en contra de l'espoli fiscal que, al seu parer, comet l'estat espanyol amb Catalunya, i donar a conèixer noves opcions legals perquè els impostos no vagin a Madrid. És una estratègia oberta a "tothom que estima la nostra terra, independentment de la llengua que parli, i que considera una falta de respecte l'actitud de l'estat espanyol".
Suports d'entitats
Un gran nombre de particulars, entitats sobiranistes i municipis -com Berga i Arenys de Munt- se sumen a la pràctica de la insubmissió fiscal. Entre les entitats adherides hi trobem el CADCI (Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria), la FNEC (Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya), el CCN (Centre Català de Negocis) i la plataforma WMP (Welcome Mr. President) liderada per Anna Arqué. Arqué, com a representant de Catalunya a l'Aliança Europea per la Independència, celebrada al mes de juliol a Brussel·les, secunda la iniciativa i no en qüestiona l'efectivitat: "¿Quina força més gran pot tenir el Govern que el suport del seu poble?"
Molts ciutadans que veuen amb interès la iniciativa es pregunten si tot i la lògica del funcionament pot existir cap risc o sanció legal de la hisenda espanyola. El fundador de Diem Prou! respon molt tranquil·lament: "¿Pagar és un delicte? Perquè treballar i pagar és l'únic que estic fent". La resposta, a partir del 20 d'abril.