GENOCIDI ASIÀTIC

Els Khmers Rojos de Cambodja, a judici

Trenta anys després de la caiguda del règim dels Khmers Rojos, el Tribunal Internacional en processa els quatre dirigents vius i comença a fer justícia als dos milions de cambodjans que hi van morir.

Les restes de la barbàrie Les restes de víctimes de Pol Pot i els seus sequaços es mantenen a l'altar d'un temple als afores de Battambang (Cambodja) en una imatge del desembre del 2002. Els Khmers Rojos van perseguir fins a la mort entre el 1975 i el 1979 tots els que consideraven enemics del règim: expolítics, intel·lectuals, gent d'ètnia diferents de la seva, cristians i musulmans.
Jordi Calvet
28/06/2011
2 min

Bangkok.No és fàcil reconèixer en els quatre ancians d'entre 79 i 85 anys els dirigents del brutal règim comunista que, durant tres anys, vuit mesos i vint-i-un dies, va provocar fa tres dècades la mort d'una quarta part de la població de Cambodja. I tampoc és fàcil trobar avui algun cambodjà adult que no se senti víctima dels quatre líders que encara són vius i que finalment van començar a ser jutjats ahir pel tribunal creat per l'ONU fa cinc anys.

Envellits i malalts, l'ex-cap d'estat de l'anomenada Kampuchéa Democràtica, Khieu Samphan, l'ideòleg i número 2, Nuon Chea, i els exministres d'Exteriors i d'Afers Socials, Ieng Sary i la seva dona Ieng Thirit, van asseure's finalment al banc del acusats. Se'ls imputa genocidi, crims de guerra i contra la humanitat, assassinat, tortures i persecució de raça i religiosa, càrrecs que els podrien suposar una pena màxima de cadena perpètua.

Pol Pot, l'argument de la defensa

Tots quatre, però, rebutgen les acusacions al·legant que no tenien coneixement dels crims que es cometien i atribueixen tota la responsabilitat al líder de l'organització, Pol Pot, mort el 1998. A l'inici del judici, centrat en qüestions tècniques, els ex-Khmers Rojos van posar de manifest la seva poca disposició a col·laborar amb els jutges. "No estic content amb aquesta vista", va dir amb barret de llana i ulleres de sol Nuon Chea, en una breu intervenció poc abans d'abandonar la sala. El seu advocat va aclarir que el germà número 2 està en desacord amb la negativa del Tribunal de discutir la llista de testimonis i amb les "evidències" d'interferència política del govern cambodjà. "El nostre client no desitja honorar aquests procediments amb la seva presència".

La defensa de Sary va reclamar la posada en llibertat del seu client, que ja va ser jutjat en absència i condemnat a mort el 1979 poc després de la caiguda del règim a mans vietnamites. Segons l'advocat, la instrucció del cas vulnera el seu dret a no ser jutjat dos cops pel mateix.

El cas de Sary -que juntament amb Ieng Thirith també va abandonar la sala per motius de salut- és el més controvertit perquè l'exministre d'Exteriors va rebre una amnistia reial el 1996 després de pactar amb el govern la desmobilització de la seva facció de la guerrilla.

Després de la vista inicial, que s'allargarà fins dijous, al setembre començarà el gruix del judici amb la presentació de proves i la declaració de testimonis en un procés que pot durar anys. Aquesta és una de les principals preocupacions al Tribunal, on es tem que algun dels acusats no sobrevisquin a la sentència. "El cas és vital per a la societat cambodjana però ens preocupa que algun d'ells mori abans de rebre justícia", diu la presidenta de l'associació de víctimes, Theary Seng.

L'altra és la crisi de credibilitat del Tribunal, esquitxat per acusacions de corrupció i d'interferència del govern, contrari a l'obertura de nous casos. Aquest és el segon cas que jutja el Tribunal que ara fa un any va condemnar a 35 anys l'exdirector de la presó secreta S-21.

stats