Les joventuts dels partits es descaren
BARCELONAEl debat intern a la majoria de partits sacseja totes les seves estructures. Més enllà de la tranquil·litat atorgada per les urnes al PP i ICV, les desfetes del PSC i ERC han forçat replantejaments que els socialistes afrontaran en un congrés d'aquí dues setmanes i que els republicans ja van debatre fa dos mesos però que ara caldrà concretar. A CiU la remor és de fons i el soci majoritari, CDC, prepara amb la calma dels bons resultat a les urnes un congrés al març en què haurà de concretar el projecte de transició nacional i els socis de viatge per dura-la a terme. I en tots aquests debats les joventuts volen marcar perfil.
Els joves de la majoria de partits s'aglutinen en organitzacions autònomes, cosa que els permet més arrelament i adquirir més experiència, però també defensar un ideari no necessàriament idèntic al dels grans. Igualment, actuen desacomplexadament com a lobis en els debats dels partits per intentar decantar-los cap a les seves posicions. I aquestes són generalment més catalanistes i progressistes, segons han constatat diversos estudis.
Les joventuts amb un líder més visible són les de CDC, la JNC, que tenen al capdavant el diputat i regidor de Vilanova i la Geltrú Gerard Figueras. Defensen obertament la independència, una postura cada cop més generalitzada entre els quadres del partit. Iniciaran el 15 de desembre el "projecte itinerari", un debat intern per definir el procés d'emancipació nacional que, segons Figueras, concretarà CDC. Quan tanquin el text, que ha de definir les fórmules per obtenir el suport social i econòmic necessari a la independència i establir-ne el marc legal, el negociaran amb el partit per integrar-lo a la ponència. L'entesa no ha de ser difícil, ja que la JNC fa costat al futur secretari general de CDC, el sobiranista Oriol Pujol.
Entesa entre CiU i ERC
Entre les propostes de Figueras hi ha acostar-se a ERC en detriment del PP, ara que els republicans prioritzen l'eix nacional. Però el líder de les JERC, Gerard Gómez, s'erigeix com un dels principals defensors del vessant d'esquerres del partit i descarta una coalició àmplia independentista per al 2014, com havia proposat en campanya el seu candidat a les estatals, Alfred Bosch.
Per la seva banda, la JSC va presentar dissabte un document que recull les seves propostes per al futur del PSC. Tanmateix, el seu primer secretari, Javi López, no es mulla sobre el seu candidat preferit a liderar el partit.
- Gerard Figueras (President de la Joventut Nacionalista): "La transició nacional no pot ser amb el PP, cal l'entesa amb ERC"
És possible una transició nacional amb el PP de copilot?
No. Ens sentim còmodes amb les declaracions del president, però això requereix companys de camí que comparteixin aquesta transició.
És possible amb l'actual ERC?
No oblidem els seus socis els últims anys, però ara ofereixen mà estesa. Demanem a CiU que no la rebutgi.
Per als pressupostos del 2012?
ERC no ha tancat portes davant la necessària austeritat. Tot i això, al Parlament encara actuen diferent de la direcció. Han de fer el seu procés.
Són possibles els canvis en les polítiques socials que demanen?
Tot s'ha de poder parlar, tant el Govern, com ERC. Especialment en matèria nacional caldrien línies d'entesa. Sense donar xecs en blanc, en l'actual moment històric cal posar l'accent en allò que ens uneix.
I si reclamen un acord global?
S'ha de mirar fins on volen replantejar l'obligada austeritat, però tampoc volem ser presoners d'ERC. En tot cas, tot va lligat. Amb el pacte fiscal les discussions serien diferents i podem parlar de progressivitat fiscal.
I revisar pactes locals amb el PP?
Moltes vegades les úniques persones predisposades a parlar han estat del PP. Són coses que no s'han de lligar.
Cal esperar un any que CatDem concreti el procés?
La fundació ha de construir el com, però cal avançar des d'ara mateix.
La consulta pel pacte fiscal ha de ser abans o després de Madrid?
El president hauria d'anar a Madrid amb el suport de la gent, ho tenim clar. Garantint, però, una participació elevada de la ciutadania.
Com veieu que Duran es plantegi abstenir-se amb Rajoy?
No hi ha govern de concentració nacional possible i, sense contrapartides clares com el pacte fiscal, cal votar no a la investidura.
- Javi López (Primer Sec. de la Joventut Socialista): "Les declaracions de certs 'barons' del PSOE són pròpies del passat"
El PSC ha perdut tirada entre la gent jove?
Sí, ha de fer una aposta per la regeneració de la base electoral. Si només tenim dirigents de la Transició, només tindrem votants de la Transició. I cal un discurs útil.
La socialdemocràcia ha renunciat al seu vessant social?
Després d'anys a les institucions, la nostra posició està desdibuixada. Ha de recuperar l'ambició que havia tingut. Especialment en termes econòmics la dreta ha centrat el discurs. Hi ha coses en què no estic d'acord, especialment en l'última etapa, com la reforma sense consultar de la Constitució.
Cal reforçar l'agenda catalanista?
Sí, perquè cal una nova agenda del catalanisme popular que representem. Tenim dues funcions: l'autoafirmació com a poble, que ha permès cosir el país, i l'entesa democràtica amb la resta d'Espanya.
Com veieu el pacte fiscal?
Catalunya necessita millorar el finançament, caldrà parlar-ne, i en això s'ha d'estar al costat del Govern. Però no val demanar més recursos i després abaixar impostos, és trampa.
Hi ha marge d'entesa amb CiU?
La gent ens ha situat a l'oposició i, des de la responsabilitat, cal fer aquest paper, especialment per les polítiques que aplica el Govern.
Zapatero ha estat corresponsable amb Catalunya?
Els governs sempre tenen clarobscurs i en aquest àmbit també n'hi ha hagut, però s'ha aconseguit un nou Estatut que no hauria estat possible amb un altre executiu.
I quan sents dirigents del PSOE vetant Chacón com a líder...
Són comportaments totalment erronis i propis d'un passat i una idea d'Espanya molt llunyana. El socialisme català ha estat un motor federalitzant d'Espanya i esperem continuar-ho sent, però cal reciprocitat.
- Gerard Gómez del Moral (Portaveu de les Joventuts d'ERC): "No volem unir tots els independentistes, som l'esquerra nacional"
Entre l'esquerra i el país, el país?
No necessàriament. Són dos eixos diferents i complementaris.
Es garanteix amb els canvis introduïts a ERC?
Jo crec que sí, perquè la ponència parla de crisi, polítiques socials...
Però el resum del Congrés va ser que es prioritzaria l'eix nacional.
Aquest eix és important, però tenim clar quin model de país volem.
L'objectiu no ha de ser aglutinar tots els independentistes?
Per molt que els pactes s'ampliïn això no serà possible, hi ha independentistes a tots els partits i són heterogenis. Ens hi hem d'entendre, però la majoria social també és entre els que volen polítiques socialdemòcrates. Hem de ser l'esquerra nacional independentista.
I calen coalicions nacionals?
L'objectiu no ha de ser unir tots els independentistes. Cal un objectiu clar i per avançar en temes concrets. Potser un dia farà falta una coalició amb tots els independentistes, però serà el dia que fem un referèndum.
Fins quan cal la mà estesa a CiU?
Cal perquè deixi eufemismes com transició nacional i per impulsar polítiques socials. Però si no canvia serà difícil un acord, el veig complicat. Una persona com Duran, que es pot entendre amb Rajoy, difícilment ho farà amb ERC. Amb aquesta CiU no ens hi podem entendre. Una condició és trencar amb el PP.
No accepteu geometria variable?
No ens poden venir a buscar per la barretina i després pactar totes les polítiques socials i econòmiques amb el PP. No podem entrar en això.
I de cara als pressupostos...?
Si segueixen en la mateixa línia, cal un no rotund. Són antisocials.
I s'ha de treballar més amb ICV?
Ens hi hem d'entendre i teixir-hi llaços. Són d'esquerres i estan fent un gir a favor de l'autodeterminació.