JerusalemEn el marc del nou Egipte s'ha segellat la unitat palestina entre els nacionalistes i seculars de Fatah i els islamistes de Hamàs. La cerimònia de la signatura, que es va materialitzar ahir, ha tingut lloc a l'oficina central d'intel·ligència egípcia i sense pràcticament cap presència de mitjans de comunicació. L'Egipte sense Mubàrak ha portat les regnes d'aquest pacte de reconciliació que es podria tancar simbòlicament amb la visita d'una delegació de Fatah a Gaza.
Celebracions a Gaza i Ramal·lah
Centenars de joves palestins, els que més desitjaven aquesta unió, van sortir als carrers de Gaza, onejant les banderes grogues de Fatah, i de Ramal·lah (Cisjordània) per celebrar l'entesa que es va anunciar per sorpresa la setmana passada. Un govern interí format per tecnòcrates, sense perfil polític, conduirà aquest nou període fins a la celebració d'eleccions abans d'un any. El primer ministre cisjordà, Salam Faiad, acceptat per Israel i els Estats Units i que des de fa mesos treballa en la construcció d'un efectiu Estat palestí, es quedaria fora d'aquest govern provisional. Israel, a més, podria retirar els milions de dòlars que atorga a l'Autoritat Palestina procedents de la recaptació feta als territoris ocupats. S'obre un període d'incertesa.
Durant la cerimònia, el líder de Hamàs Khaled Meixaal va dir que el seu grup volia l'establiment d'un estat palestí sobirà i independent a Cisjordània i Gaza, amb Jerusalem com a capital, i va demanar al món: "Estigueu amb nosaltres". Meixaal també va desafiar Israel a treballar per la pau amb els palestins.
El president de l'Autoritat Palestina (AP) i líder de Fatah, Mahmud Abbas, va manifestar que "Israel ha de triar entre la pau o els assentaments". Per al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, la reconciliació és el resultat d'una "gran victòria per al terrorisme". Hamàs no reconeix Israel i és considerat grup terrorista pels Estats Units i la Unió Europea. Tot i això, Abbas ja va deixar clar que no demanarà a Hamàs el reconeixement de l'Estat hebreu.
Ara toca buscar noves estratègies de treball però també tancar la bretxa oberta en els quatre anys de rivalitat entre les dues faccions palestines. Durant la celebració hi va haver moments de tensió perquè no quedava clar on havia de seure el líder de Hamàs.
Discrepàncies sobre Bin Laden
La mort d'Ossama bin Laden dilluns passat va ser valorada pel president Mahmud Abbas com un fet positiu per a la pau al món; mentre que el primer ministre de Gaza i líder de Hamàs, Ismail Haniyeh, condemnava els Estats Units per haver "assassinat un guerrer sant àrab". Tot i la reconciliació, Abbas va expressar que "no hi ha garanties d'èxit" i que els interessos d'Israel passen per la desunió dels palestins.