Günter Grass trenca el silenci alemany i carrega contra Israel
El premi Nobel de literatura Günter Grass ha escollit un poema per trencar el silenci alemany sobre Israel. L'escriptor critica l'actitud de Tel Aviv respecte a l'Iran. Els versos han irat la comunitat jueva.
BARCELONA.Fins ara havia sembrat nombroses polèmiques, però encara no s'havia atrevit a trencar cap tabú. Günter Grass va utilitzar ahir un poema titulat Was gesagt werden muss [El que cal dir] per carregar contra un possible "atac preventiu" de Tel Aviv contra l'Iran. El Nobel s'ha guanyat així un bon grapat de crítiques i ha estès el debat en el si de la societat alemanya. "Perquè només ara ho dic, / envellit i amb la meva última tinta: / Israel, potència nuclear, posa en perill / una pau mundial ja per ella mateixa fràgil", denunciava ahir en el poema publicat simultàniament en diferents mitjans internacionals.
L'escriptor alemany, de 84 anys i amb autoritat moral a Alemanya, reconeix que fins ara no havia pogut parlar de l'assumpte per culpa del seu passat -Grass va revelar el 2006 que va militar a les SS entre el 1944 i el 1945-. Però explica ara que "ha guardat silenci durant massa temps". Grass també critica "la coacció" que hi ha a Alemanya per opinar sobre Israel. " Antisemitisme , s'anomena la condemna", declara en un vers.
El Nobel de literatura acaba instant els altres a fer el mateix que ell, trencar el silenci després de criticar el paper del govern de Merkel, que té previst vendre submarins amb capacitat per disparar armes nuclears a Israel. "Ho admeto: no segueixo callant / perquè estic fart / de la hipocresia d'Occident, cal esperar a més / que molts s'alliberin del silenci, exigeixin / al causant d'aquest perill visible que renunciï / a l'ús de la força".
Les primeres reaccions a Grass ahir van ser d'un clar distanciament. El partit de la cancellera Angela Merkel, la CDU, va manifestar el seu "estupor" pel text de Grass, mentre que el portaveu del govern, Steffen Seibert, va dir que "per fortuna" el seu executiu "no estava obligat a reaccionar a qualsevol pronunciament de l'escriptor".
Un passat polèmic
L'última vegada que el Nobel va ocupar grans titulars va ser el 2006, quan va revelar, després d'haver criticat durant dècades els polítics i intel·lectuals amb passat nazi, que havia format part de les SS.
Acostumat a posar-se en el terreny polític, Grass ja va llançar un missatge l'any passat a la comunitat jueva. Coincidint amb la presentació de la traducció a l'hebreu de la seva autobiografia, Tot pelant la ceba , va destacar en una entrevista al diari israelià Haaretz que, a part dels 6 milions de jueus exterminats durant l'Holocaust, calia recordar els 6 milions de soldats alemanys "liquidats" pels soviètics després de la II Guerra Mundial. En una entrevista a Der Spiegel el 2001, també va qualificar de "criminal" l'ocupació jueva al Pròxim Orient.