Guia per no perdre's en la selva immobiliària d'internet, en 50 clics
Si vols comprar, vendre o llogar un pis, a internet trobaràs gairebé tot el que et cal saber abans de fer visites als immobles. La xarxa ha desplaçat els passejos a la caça de cartells d"en venda o lloguer" i els anuncis classificats
BarcelonaIntentes vendre el teu pis des de fa anys i no te'n surts? Vols comprar el teu habitatge i no acabes de trobar la teva llar somiada? No saps per on començar a buscar el teu pis de lloguer? La resposta a tots aquests interrogants és a internet. La xarxa ha acabat per desbancar els anuncis classificats i els passejos a la caça de cartells d'"en venda o lloguer". Pràcticament qualsevol immoble disponible en el mercat es pot trobar a internet, però s'ha de saber on buscar.
Quant val el meu pis? Quin és el preu just per al que vull comprar?
Els factors que influeixen en el preu d'un habitatge són molt diversos. Van des de la ubicació fins a la presència o absència d'ascensor, passant per la qualitat dels acabats i, principalment, la superfície. Només hi ha una manera reglada de saber el preu oficial, que és sometent-lo a la taxació per part d'una empresa acreditada pel Banc d'Espanya, com ara Sociedad de Tasación, però si vols una resposta ràpida i molt acurada pots acudir a les eines de taxació en línia. 'Stvalora', per exemple, t'ofereix, de manera gratuïta, amb un registre previ a la seva base de dades, la taxació del teu immoble tenint en compte factors com ara la planta o els acabats.
Aquestes dades es basen en les estadístiques de la venda real d'immobles per zones. Pots consultar directament aquestes dades en els portals informatius del ministeri de Foment, que té un full de càlcul amb els preus a tot l'Estat, i de l'Agència de l'Habitatge. L'Idescat, a més, ofereix informació detallada dels preus dels habitatges de segona mà i dels nous per municipis.
Per quant s'estan venent els pisos del meu voltant?
Les dades dels organismes oficials provenen de l'estadística i són molt acurades, però si el que vols és tenir informació molt actualitzada, els portals que fan d'intermediaris en les transaccions immobiliàries fan les seves pròpies estadístiques. 'Idealista.com', per exemple, té una pàgina en què es poden consultar informes de preus de municipis de tot Catalunya i dels districtes de Barcelona. A més dels preus de gener, pots veure'n l'evolució des de 2001. Un altre portal similar, 'Pisos.com', ofereix de manera molt gràfica una mitjana de preus on pots veure l'evolució del mercat i un mapa "de calor" en què, amb una llegenda de colors, podràs consultar d'un sol cop d'ull els municipis amb les cases més barates.
Ara què faig? L'abc del mercat immobiliari
Compradors i venedors es troben a internet en els portal de compravenda. Un bon consell abans de començar és llegir guies i manuals amb les claus bàsiques del mercat immobiliari. La Generalitat n'ha elaborat una per a la compra i una per al lloguer amb tots els detalls de caràcter oficial i legal. Però si prefereixes informació més pràctica, pots fer una ullada a les guies d''Idealista.com'. N'hi ha per comprar i per vendre. Has de tenir en compte, però, que aquests documents estan elaborats per una empresa privada que es dedica a fer d'intermediari en les transaccions immobiliàries i, per tant, és part interessada.
El mateix portal, a més, per fer més fàcil el procés legal ofereix exemples en Word, que poden editar-se per introduir-hi els canvis necessaris, de contractes de lloguer, d'arres penitencials, de compravenda, de traspàs i fins i tot de lloguer amb opció de compra. Només els has d'omplir amb les teves dades i imprimir-los.
Un cop estiguis una mica situat hauràs de començar a plantejar-te el finançament de la que ha de ser casa teva. Per ajudar-te a calcular quant et costarà cada mes un pis tens diversos calculadors d'hipoteques, com el de 'Finannegocis.com', on seràs tu qui haurà d'introduir les dades del crèdit (interès, període de temps i import a finançar), o el de 'Fotocasa.com', que les calcula tenint en compte les ofertes reals dels bancs.
L'Idescat, a més, té un apartat de la seva web on informa de quant es gasta cada català en habitatge: el 2010 eren 382 euros al mes, gairebé 20 euros menys que l'any anterior.
On són les gangues?
Si estàs disposat a comprar, a banda de consultar els portals més coneguts com els que ja hem comentat o 'Fotocasa.com', potser t'interessa saber que existeix un mercat immobiliari alternatiu on, de vegades, es poden trobar gangues. La majoria d'entitats bancàries tenen portals dedicats als immobles on venen els pisos i cases que s'han hagut de quedar per impagament de la hipoteca. 'Unnimcasa', per exemple, ofereix descomptes de fins a un 45% i Catalunya Caixa té una secció especial, 'Xollos', amb habitatges que tenen descomptes de fins al 90%. Hi podràs trobar cases per només 155 euros al mes si contractes la hipoteca amb l'entitat que les ven.
També hi ha portals que reuneixen les cases embargades de diverses entitats: 'Subastasde.com', per exemple, té ofertes com ara un pis a Sant Andreu de 74 metres quadrats per només 87.000 euros.
I si ja tens un preu però estàs convençut que te'l poden rebaixar una mica més, 'Idealista.com' té un mapa dels descomptes oferts en la negociació pels venedors. Podràs saber fins on pots intentar estirar en la negociació per arribar al millor preu possible.
Hi ha ajudes de l'administració? L'habitatge de protecció oficial és per a mi?
La Generalitat i el ministeri de Foment tenen diferents línies d'ajuts per als que volen comprar o llogar un pis si es compleixen certs requisits. En aquest catàleg de preguntes freqüents elaborat per la secretaria d'Habitatge podràs trobar-hi les més comunes, i en aquest enllaç es recullen totes les ajudes disponibles.
A més, pots optar per accedir als habitatges de protecció oficial (HPO) com els de l'Ajuntament de Barcelona.
Em puc gastar més diners i vull un pis de luxe. On el trobo?
En l'extrem contrari als HPO hi ha els pisos de luxe. I, com tota la resta, són a internet. Les immobiliàries especialistes en aquest tipus d'immoble ofereixen tot tipus d'informació en les seves webs perquè els compradors amb més possibilitats econòmiques puguin estar informats abans de visitar el pis. Si és el teu cas, pots visitar la web de 'Second House', on trobaràs pisos com aquest, a Pedralbes, per 1,3 milions d'euros, o la de 'Bcnadvisors.com', on hi ha, per exemple, un loft de 300 metres quadrats per 2,5 milions.
'Bcnadvisors.com' ofereix també un servei de 'relocation' per a persones que necessitin canviar de residència de manera habitual (orientat sobretot a directius de multinacionals) que, a més del servei d'immobiliària, dóna consell i gestió de documents i assessorament amb l'escola dels nens, entre d'altres.
No vull ser propietari, prefereixo llogar
Moltes de les adreces que has pogut veure fins ara et seran també útils si el que vols és llogar el teu pis o anar a viure de lloguer. Però hi ha també pàgines dedicades especialment al lloguer com 'Enalquiler.com', 'Habitaclia.com' o 'Bolsadealquiler.com'. A més, la Generalitat té un programa especial d'ajuts als llogaters, Avalloguer, amb 6 mesos de protecció davant de possibles impagaments de la quota.
Però potser no pots o no vols un pis per a tu sol i t'estimes més compartir-lo. Si és el teu cas pots acudir a diversos portals (molts dels que ja hem comentat fins ara), alguns d'especialitzats. Una de les pàgines líders per a això és 'Easypiso', que funciona com a xarxa social per trobar companys de pis, tot i que requereix inscripció i el pagament d'una quota si es volen fer servir totes les opcions. 'Loquo.com' és també un dels portals amb més ofertes, sobretot per a gent jove, d'habitacions de lloguer. El cercador és una mica confús, però amb una capbussada veuràs que l'oferta d'habitacions és enorme.
Una altra opció són les xarxes socials. A banda d'anunciar al teu perfil de Facebook que busques company de pis o que busques habitació, pots instal·lar-te Roomis, una aplicació especialitzada per a aquesta finalitat.