CONFLICTE A L'ÀFRICA CENTRAL

Ningú en vol saber res de la massacre

El president sortint de la Costa d'Ivori va negar ahir qualsevol implicació en la mort de civils en una població de l'oest durant l'ofensiva de les tropes del cap d'estat legítim per aconseguir el poder.

Soldats de les forces lleials al president Alassane Ouattara davant d'un home ferit estès a terra, dissabte a Abidjan, la principal ciutat de la Costa d'Ivori.
àlex Gutiérrez Pascual
04/04/2011
2 min

Enmig de la batalla per Abidjan entre les forces del president legítim de la Costa d'Ivori, Alassane Ouattara, i les tropes del cap d'estat sortint, Laurent Gbagbo, ahir es va obrir un nou front: la guerra dialèctica per la massacre de Duékoué. Després que el Comitè Internacional de la Creu Roja assegurés dissabte que en aquesta població de l'oest del país hi va haver dimarts passat 800 morts civils durant l'ofensiva de les forces d'Ouattara, l'organització catòlica Càritas va emetre ahir un comunicat a la seva web en què informava d'un miler de víctimes o desapareguts.

La missió de les Nacions Unides (ONUCI) al país africà ja va situar dissabte aquesta xifra en 330 morts, però produïts en tres dies. Però a diferència de les anteriors organitzacions, l'ONUCI sí que en va designar els responsables: la majoria van morir a mans de les forces d'Ouattara, mentre que més d'un centenar de persones van ser víctimes dels mercenaris al servei de Gbagbo.

Precisament el bàndol del president sortint va reaccionar ahir a aquestes acusacions i en va culpar les forces d'Ouattara. El representant de Gbagbo a Europa, Toussaint Alain, va assegurar des de París: "Rebutgem les acusacions de violència que haurien comès els membres de l'armada ivoriana. No en tenim, de mercenaris, a l'oest. El 90% de la zona està controlada per la rebel·lió que té la responsabilitat d'aquesta massacre".

El bàndol d'Ouattara ja va respondre dissabte a aquestes informacions de morts, que segons l'ONUCI van perpetrar grups de caçadors que es van afegir a les forces d'Ouattara. El president sortint va rebutjar qualsevol implicació en la matança de Duékoué, després d'una conversa dissabte amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.

Baixa la intensitat dels combats

Una calma relativa va predominar ahir als fronts de la capital econòmica del país, després de tres dies de combats durs entre les forces d'Ouattara i les de Gbagbo. Això va fer que molts habitants d'Abidjan perdessin la por a sortir de casa i poguessin anar a recollir aigua, comprar menjar o anar a l'església a resar. Tot i això, els saquejos van continuar i el govern d'Ouattara va decidir prorrogar un dia més el toc de queda nocturn, fins avui.

stats