LES REVOLTES CONSEQÜÈNCIES

França i Itàlia volen endurir Schengen

Nicolas Sarkozy i Silvio Berlusconi van escenificar ahir la distensió després d'una crisi política pel que Itàlia ha arribat a definir com un "tsunami" d'immigrants clandestins provinents del nord d'Àfrica.

L'encaixada de mans de Sarkozy i Berlusconi ahir a la roda de premsa conjunta que van fer a Roma en el marc d'una cimera bilateral.
Cristina Rivas
27/04/2011
2 min
Regala aquest article

ParísEl president de França, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, van reclamar ahir a la Unió Europea que modifiqui el tractat de Schengen. Tots dos van coincidir en la necessitat de la reforma per controlar els fluxos migratoris d'indocumentats provinents del nord d'Àfrica. La cimera, organitzada sobre un fons de discòrdia després de l'arribada a França d'immigrants tunisians provinents d'Itàlia, tenia com a objectiu apaivagar tensions entre els dos països. I això passava per posar límits a la lliure circulació de persones a la Unió Europea i tocar material sensible: el tractat de Schengen.

Des del gener, l'arribada a les costes italianes d'almenys 20.000 tunisians i 8.000 libis (la majoria amb destí final a França), ha fet saltar les alarmes dels governs d'Itàlia i França, dos països per als quals la immigració és cavall de batalla electoral. Una declaració conjunta sobre possibles maneres d'afrontar la "nova" immigració es va enviar a Brussel·les com a punt central de les peticions: la reforma de Schengen. Els efectes de les revoltes al món àrab es fan sentir a Europa.

Europa ha canviat

"Volem que Schengen continuï sent vàlid, i perquè ho sigui s'ha de modificar". Així va expressar el president francès, Nicolas Sarkozy, la seva determinació per convèncer Europa que el tractat ha quedat antiquat: "L'Europa dels 27 no pot ser igual que l'Europa dels 6 o dels 9".

La declaració conjunta redactada ahir a Roma inclou la idea de restablir temporalment les fronteres interiors en cas "de dificultats excepcionals", replantejar la gestió de Schengen i la petició que el tema sigui tractat com a prioritari a la cimera europea del juny. A més, tant Berlusconi com Sarkozy van estar d'acord a demanar l'augment de la solidaritat financera dels socis europeus: "Els països de la ribera sud de la Mediterrània no es poden abandonar a la seva sort".

Minuts després de la declaració conjunta de Sarkozy i Berlusconi, Brussel·les va reaccionar i va anunciar que la Comissió Europea prendrà mesures per millorar la cooperació a l'espai Schengen i evitar que un estat membre hagi d'encarar sol l'arribada massiva d'immigrants. "És una oportunitat per tornar a discutir certes disposicions de Schengen", va assegurar un portaveu de la Comissió Europea, que va qualificar la cimera franco-italiana de "bona notícia". El paquet de mesures, debatudes al llarg de la setmana passada, formaran part d'un informe que Brussel·les publicarà el 4 de maig.

Espanya no vol canvis

La ministra d'Afers Estrangers espanyola, Trinidad Jiménez, es va mostrar ahir poc disposada a fer cap canvi en el tractat de Schengen i va assegurar que l'espai de lliure circulació de persones ha funcionat "molt bé" fins ara amb la "coordinació de tots els països". "El govern espanyol no és partidari de prendre decisions en funció de fets que tenen un component conjuntural i temporal", va dir la ministra.

stats