Forenses i cardiòlegs s'alien per combatre la mort sobtada
Els forenses han començat a investigar si els casos de mort sobtada cardíaca de menors de 50 anys tenen origen genètic. Si els resultats surten positius avisen els familiars per prevenir possibles defuncions.
GIRONA.Una nena de només 14 anys va morir fa uns mesos quan nedava en una piscina a Barcelona. Quan els forenses li van fer l'autòpsia van descobrir en el seu historial familiar que uns anys abans un germà seu també havia tingut una mort sobtada. Malauradament, no és un cas aïllat. Són tragèdies familiars que es repeteixen i que, en alguns casos segons els metges, es podrien evitar.
Els forenses fan cada any entre 150 i 200 autòpsies blanques a tot Catalunya: són morts naturals en què les causes queden en l'aire, sense resposta. Només a Barcelona, l'any passat n'hi va haver 68 casos. "Aquestes persones tenen un cor que estructuralment està bé, no se'ls detecta cap patologia i tampoc han tingut símptomes. Per això creiem que hi ha d'haver alteracions genètiques que provoquen un problema elèctric al cor que deriva en mort sobtada", detalla Jordi Medallo, director de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya.
Resultats en sis setmanes
El projecte va començar el 23 de gener a Barcelona i s'està implantant progressivament en totes les sales d'autòpsies de Catalunya. De moment, el Centre de Genètica Cardiovascular de la Universitat de Girona ja ha rebut mostres de sang congelada de 20 persones mortes que tenien menys de 50 anys.
Els tècnics del laboratori fan la seqüenciació de l'ADN per esbrinar si tenien una malaltia genètica. No es tracta només de reduir el nombre d'autòpsies blanques sinó que reverteixi en els vius el que la medicina ja no ha pogut fer pels morts.
Els experts calculen que un 40% dels resultats seran positius i els informes trigaran entre quatre i sis setmanes a arribar. En aquests casos, els forenses convocaran les famílies per explicar-los la situació. "Els recomanarem que visitin el cardiòleg i es facin proves per esbrinar si estan en risc", diu Medallo. El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, que coordina el projecte entre forenses i cardiòlegs, creu que la feina dels especialistes va més enllà de l'informe que el patòleg lliura al jutge: "No ens hem de quedar només amb la conclusió que la causa de la mort no és penal, sinó que els investigadors poden contribuir a fer un gran pas per a la salut pública", destaca.
A Catalunya es fan cada any unes 3.500 autòpsies. La meitat es practiquen al soterrani de la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet de Llobregat. Per als forenses que hi treballen aquest projecte suposa "treure les autòpsies de la planta -1 per ajudar els vius a prevenir altres morts d'aquest tipus en el futur".
La influència de la genètica en la mort sobtada no és menor. Hi ha detectades fins a 10 malalties cardíaques causades per una mutació genètica i fins a 100 gens que provoquen aquestes patologies.