L'AMENAÇA DE LA ULTRADRETA

Les finances de PxC: donacions, impagaments i irregularitats

El cost de les campanyes L'extrema dreta es va fer visible per primer cop a tot Catalunya en la campanya de les catalanes del 2010. Segons la mateixa PxC, el cost total va ser de 200.000 euros, una part dels quals va ser avançada per formacions com la Lliga Nord italiana.
Gustavo Franco
17/08/2011
3 min

Les finances de Plataforma per Catalunya són el secret més ben guardat de Josep Anglada. Tots els recursos econòmics passen per ell. Des del pressupost electoral fins a les quotes dels afiliats, les aportacions dels regidors i les donacions individuals. Antics secretaris generals de la formació xenòfoba, així com dissidents que hi han ocupat càrrecs de responsabilitat, coincideixen a assenyalar que el control d'Anglada és total. I ell no se n'amaga. Sobre l'ajut extern que rep de grups ultradretans europeus, afirma: "Sóc l'únic que té els contactes, per tant tot el que es pugui escriure és mentida".

"No hi ha cap sistema de control de la tresoreria, ja que és un partit personalista i gens democràtic", assegura Pablo Barranco, que va ser fins a l'octubre del 2010 secretari general de PxC. "Caldria tancar aquest partit perquè no compleix els requisits democràtics que exigeix el ministeri d'Interior", afegeix l'empresari, de 41 anys, que assegura que ha aportat a PxC uns 50.000 euros per a la campanya de les últimes eleccions autonòmiques.

El Tribunal de Comptes ja va advertir el desembre del 2008 les múltiples irregularitats de PxC. En l'informe s'advertia que aquesta formació no acreditava "documentalment l'origen dels fons aportats pel partit, per un total de 38.823 euros [...], de manera que no se'n considera justificada la procedència". Tampoc les "aportacions de persones físiques declarades, per un total de 3.000 euros, no estan identificades amb cap dels requisits", és a dir, nom, DNI i domicili dels aportants.

PxC tampoc no va crear el 2007 un compte bancari específic per a despeses electorals, tal com determina la llei del règim electoral. Això hauria facilitat a Anglada rebre, per exemple, diners des d'altres països europeus on compta amb aliats en la seva lluita ideològica contra l'islam. La normativa prohibeix expressament rebre al compte electoral fons procedents d'"entitats o persones estrangeres". El mateix regidor vigatà va assegurar al diari ARA que la Lliga Nord d'Itàlia i el FPÖ d'Àustria, el president del qual, Heinz-Christian Strache, va viatjar fins a Barcelona al novembre per seguir de prop la campanya autonòmica de PxC, haurien aportat una quantitat no determinada de diners: "No interessa si m'han deixat 20.000 o 23.000 euros", afirma un Anglada que assegura que "tot està justificat davant del Tribunal de Comptes". Pel que fa a les donacions de particulars i quotes d'afiliats, es reben en dos comptes de La Caixa, dels quals és titular Plataforma Vigatana, el partit creat per Anglada el 2001 i actualment sense representació. Una altra irregularitat.

Subvencions públiques

El període perquè els partits polítics presentin la seva comptabilitat i puguin accedir a les subvencions que atorga el ministeri d'Interior s'obre el pròxim 30 d'agost i es tanca el 4 de setembre. I quants diners es necessiten per portar la xenofòbia a 40 ajuntaments amb 67 regidors? Segons Anglada, el pressupost de PxC per a la campanya autonòmica del 2010 va ser d'"uns 200.000 euros", mentre que per a les municipals del mes de maig va ser "aproximadament de 100.000 euros". En el segon cas, una part de la despesa és assumida pels candidats a cada localitat. Com a Barcelona, on la seu electoral del 2010 va ser desnonada perquè no se'n va pagar el lloguer durant el temps en què va ser ocupada. Anglada nega ara que PxC tingués seu a Barcelona, tot i que es va inaugurar com a tal en un acte del 29 de setembre. L'excandidat a Vilanova i la Geltrú, Gerard Bellalta, va ser qui en va signar el contracte d'arrendament.

"La millor manera d'ofegar econòmicament Plataforma per Catalunya és tancar l'aixeta de recursos de l'administració", explica Joan Maria Benítez, exsecretari del grup municipal de PxC al Vendrell i càrrec de confiança a l'Ajuntament entre el 2007 i el 2008. Pels 65.905 vots obtinguts en el territori català, així com per cada un dels 67 regidors, el ministeri d'Interior podria transferir a les arques de Plataforma un total de 54.797,37 euros. Això sense comptar l'aportació voluntària de la nòmines dels regidors. Anglada haurà de presentar tota la documentació en regla abans del 4 de setembre per rebre tota la subvenció. Però a Espanya la fiscalització dels comptes dels partits és lenta i laxa. I mentrestant, Anglada va fent.

stats