Exalumnes de la UPC pagaran la carrera a estudiants brillants
Empresaris que han estat estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) finançaran carreres d'alumnes brillants. La fórmula, pionera a l'Estat, complementarà les beques públiques.
BARCELONA."Volem donar les eines necessàries als alumnes que tenen talent". La reflexió és de Ramon Carbonell, president del Patronat del Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS) de la UPC, l'organisme que coordina els estudis dels alumnes d'aquesta universitat que compaginen més d'una carrera. Carbonell és un dels vuit empresaris, exalumnes de la UPC, que aportaran diners del seu patrimoni personal -20.000 euros cadascun- per pagar la carrera d'estudiants brillants. Els fons es lliuraran a la institució, que s'encarregarà de gestionar-los. La col·laboració dels antics estudiants és una pràctica habitual a les universitats britàniques i dels Estats Units.
De la iniciativa, pionera a l'Estat i que s'ha estrenat en aquest curs acadèmic, ja se'n beneficien tres estudiants del CFIS: un alumne de Còrdova que s'ha traslladat a Barcelona [vegeu text inferior] i dos catalans que ampliaran la seva formació a París i a Boston. Els joves que s'acullen a aquestes beques signen un document pel qual es comprometen a tornar el préstec -d'uns 5.000 euros per curs- quan s'hagin incorporat al món laboral. Aquesta devolució, tal com va detallar ahir l'agència Efe, no inclou interessos i es concreta en funció de les possibilitats econòmiques de cada beneficiari.
Complement al fons públic
Els impulsors dels préstecs -que ara busquen empresaris que se sumin al projecte- pretenen introduir un concepte habitual en el món anglosaxó: que els alumnes inverteixin en la seva educació en lloc de rebre subvencions per estudiar. "La proposta sorgeix de la inquietud que ens provoquen les dificultats que observem per fer sostenible el model universitari ", exposa Carbonell, que considera la iniciativa com un bon complement al sistema de beques públiques. A més del president del Patronat del CFIS i conseller del grup Copcisa s'han unit a la iniciativa, entre d'altres, Joaquim Boixareu, president del Consell Social de la UPC i membre d'Irestal; Eloi Planes (Fluidra), Marc Puig (del grup Antoni Puig), Ángel Simón (Agbar) i Joan Molins (Ciments Molins).
El CFIS és un centre d'excel·lència de la UPC creat per seleccionar i conduir universitaris capacitats per cursar alhora més d'una carrera. Durant aquest exercici coordina l'activitat acadèmica de 120 alumnes que fan estudis interdisciplinaris, una quarantena dels quals s'hi han incorporat aquest any.
"Sense aquesta beca hauria estat impossible"
Juan Antonio Delgado és un dels tres alumnes de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que des d'aquest curs reben una beca d'exalumnes del centre per cursar els seus estudis. Delgado, procedent de Còrdova, va iniciar el curs passat enginyeria mecànica a la ciutat andalusa, però feia temps que s'havia fixat l'objectiu de traslladar-se a Barcelona. El desfici per les matemàtiques i la possibilitat de combinar aquesta titulació amb una segona carrera -enginyeria industrial- el van conduir cap a la UPC. Però hi havia un obstacle: el cost dels estudis i la residència, una despesa massa feixuga per a l'economia familiar. La porta oberta pel col·lectiu d'exestudiants -que ofereixen un model de préstecs alternatiu a les ajudes del sistema públic- va ser decisiva per concretar l'arribada de Delgado a la universitat catalana. "Sense aquesta beca venir a Barcelona hauria estat impossible o, com a mínim, molt més complicat", raona el futur enginyer, de 19 anys.
Un préstec a retornar
Compaginar dues titulacions no és una tasca senzilla. Ho saben els 120 alumnes tutelats pel Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS) de la UPC, que afronten aquest repte. "És imprescindible dedicar-hi molt temps", admet Delgado, que va escollir combinar matemàtiques i enginyeria industrial perquè la primera carrera li permetia satisfer una passió i la segona encaminar el seu futur laboral. Encara és molt aviat per decidir com vol vehicular el seu talent, però aquest alumne cordovès detalla que li agradaria dedicar-se a la docència universitària. De moment, rebrà uns 20.000 euros en els pròxims cinc anys per finançar els seus estudis, una quantitat que haurà de retornar quan tingui feina. És la fórmula escollida pel grup d'exalumnes de la UPC per permetre que els alumnes amb talent puguin desenvolupar el seu potencial independentment del seu poder adquisitiu. "Ara no tinc els diners i, per això, el projecte de la beca preveu que comenci a tornar els diners a partir del segon any que treballi", exposa Delgado. "Es tracta d'encetar un cercle virtuós que permeti ajudar els bons alumnes sense que la donació sigui a fons perdut. Tothom en surt beneficiat, començant per la universitat", diu Ramon Carbonell, president del Patronat del CFIS.