Eufòria a Birmània per l'elecció de San Suu Kyi
THE NEW YORK TIMES / RANGUN (BIRMÀNIA)Tot apunta que la històrica líder de l'oposició democràtica birmana, Aung San Suu Kyi, va aconseguir un escó al Parlament en les eleccions d'ahir, després de tres dècades de lluita contra la junta militar. El seu partit, la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), va assegurar que havia obtingut el 82% dels vots de la seva demarcació. Si es confirma aquest resultat no oficial, Suu Kyi, una icona mundial de la democràcia i premi Nobel de la pau 1991, passarà de dissident a diputada en una cambra controlada pel partit al poder, que té el suport dels militars.
Al davant de la seu del partit a Rangun, centenars de militants celebraven frenèticament els resultats a mesura que arribaven els recomptes de les meses electorals, que es mostraven en una pantalla gegant, clarament decantats a favor de Suu Kyi. "Només tinc ganes de ballar", deia Khin Maung Myint, un pintor de 65 anys d'entre la multitud. "Sóc feliç perquè hem vençut els militars. Necessitem un partit que representi el poble", afegia.
Però U Min Zaw, un orfebre també partidari del partit de Suu Kyi, lamentava que la votació no posés fi a l'hegemonia del partit del govern, la Unió per la Solidaritat i el Desenvolupament. "Això només és un petit pas, una mica de democràcia", deia. La LND tindrà, com a molt, una petita minoria al Parlament. Però el futur "és més esperançador que mai".
De la dictadura a la democràcia
Els governs estrangers veuen les eleccions com un termòmetre del desenvolupament democràtic en un país que fa només 18 mesos estava governat per una junta militar, una de les dictadures més brutals de l'Àsia. Centenars de periodistes i equips d'observadors internacionals han estat autoritzats a supervisar les eleccions de Birmània en contrast amb el que havia passat en convocatòries anteriors, realitzades sota un hermètic govern militar.
La Unió Europea i els Estats Units han dit que la transparència del resultat serà crucial per decidir si s'aixequen les sancions que pesen sobre el país. Suu Kyi i altres representants del seu partit han denunciat un seguit "d'irregularitats" durant la campanya, però les presumptes infraccions -manipulació de cartells i ús de funcionaris i recursos públics per beneficiar el partit al poder- semblaven problemes ínfims al costat del setge que ha patit l'oposició en el passat.
Les eleccions d'ahir van ser la primera ocasió en vint anys en què els ciutadans de 45 districtes de Birmània van poder votar pel partit de Suu Kyi. Membres de la comissió electoral van corroborar que candidats de la LND a la capital, Naypyidaw, encapçalaven els recomptes per un ampli marge. Naypyidaw, una ciutat de nova construcció, està poblada bàsicament per funcionaris i un bon resultat de l'oposició en aquest districte, si es confirma, seria el símptoma d'una desafecció significativa a les mateixes files del govern. Un dels escons en disputa a la capital és el de l'ex primer ministre Thein Sein , un antic general que va haver d'abandonar el Parlament quan va ser elegit president al març.
La televisió estatal no va difondre els sondejos i va emetre més d'una hora d'imatges dels col·legis electorals, mentre el locutor assegurava que les autoritats havien fet tot el possible per assegurar una votació "lliure i disciplinada". Des d'un punt de vista estrictament numèric, els resultats no afectaran la correlació de forces al país, perquè ahir només estaven en joc el 10% dels escons. Però per a molts electors ahir va ser un dia de joia, un pas més cap a la democràcia en un país que experimenta canvis radicals sota el president Sein, que impulsa una reconciliació amb Suu Kyi.
Por i emoció
En un barri d'edificis en ruïnes i carrers plens d'escombraries, Khin Maung Mya, de 76 anys, confessava la seva emoció després de votar: "Tinc ganes de plorar quan parlo de Suu Kyi; em sento molt bé podent votar el seu partit, perquè només ella ens pot salvar de la misèria". Els electors se sentien més lliures que en el passat: "Abans ens feia por parlar amb els estrangers sobre la democràcia -apuntava Kyi Kyi Tun, un mestre de 50 anys, en sortir del col·legi- Ara som valents".
Suu Kyi no va votar ahir, perquè el partit va decidir no traslladar la seva residència al districte on ella era candidata. El recompte va començar en tancar els col·legis, però no s'esperen els resultats oficials fins d'aquí uns dies. Fora de Birmània, Suu Kyi és un símbol de fortalesa moral i dins del país és la gran esperança per a un poble que ha patit molt. Amb la seva entrada a la política electoral aquest paper pot canviar. El seu partit haurà de donar ara respostes concretes als problemes del país.