BALANÇ DE LES DUES ÚLTIMES LEGISLATURES
Crònica07/08/2011

Espanya és massa gran per ser rescatada

La UE es nega a parlar d'un eventual rescat d'Espanya o Itàlia. La situació seria tot un problema, ja que les dues economies són massa grans tant per pretendre ajudar-les com per deixar-les caure.

Ramon Coca
i Ramon Coca

Brussel·les.Els responsables econòmics de la UE repeteixen que ni Itàlia ni Espanya seran rescatades. "No crec que cap d'aquests dos països necessiti un programa d'ajuda", va declarar divendres el comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, una idea que ha estat reiterada en el passat per totes les institucions. Segons la Comissió Europea, els dos estats han pres mesures d'ajust que els permetran recuperar el bon estat de les finances públiques en un futur pròxim.

Aquesta ha estat una setmana de gran tensió per les pressions dels mercats a Itàlia i Espanya, la tercera i la quarta economia de la zona euro, respectivament. Itàlia va tancar divendres amb els interessos del seu deute disparats per primer cop per sobre del 6%, més, fins i tot, que els títols espanyols. I és que els inversors continuen inquiets perquè no s'han concretat el segon rescat grec i el funcionament dels mecanismes de rescat, al qual els líders europeus van atribuir noves competències en la cimera del 21 de juliol.

Cargando
No hay anuncios

En vista de la situació, i malgrat que les institucions europees no en vulguin ni sentir a parlar, molts inversors tenen al cap un hipotètic rescat. Itàlia és el segon país més endeutat de la UE, per sota de Grècia, però Espanya manté nivells de deute inferiors a França i Alemanya. No obstant, el seu dèficit és molt més elevat que al nucli de la zona euro i les previsions de creixement no són bones. Malgrat tot, un programa d'ajuda a Espanya suposaria refer de cap a peus les bases de la UE.

Europa compta amb uns 750.000 milions d'euros per a paquets de rescat, aportats per la Comissió, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el fons de rescat temporal creat pels disset estats que comparteixen l'euro. En aquests moments, després dels paquets d'ajuda a Grècia, Irlanda i Portugal, en queden disponibles 385.500 milions.

Cargando
No hay anuncios

Europa, sense fons

Es desconeix el cost d'un programa per a Espanya, però tenint en compte que l'economia espanyola multiplica per sis la grega, els experts més optimistes el xifren en 600.000 milions d'euros, i en un bilió en el cas d'Itàlia. Les quantitats actuals són insuficients.

Cargando
No hay anuncios

Deixar caure qualsevol dels dos països posaria en risc greu l'euro, i la Comissió reclama que es torni a ampliar el fons temporal, però té l'oposició frontal d'Alemanya.

Un hipotètic rescat d'Espanya obligaria a repensar el funcionament de la zona euro. Els estats probablement no tindrien més remei que discutir seriosament mesures que actualment no tenen cap tipus de consens, com la creació dels eurobons -títols de deute europeus- o d'un ministeri de Finances comú. Abans, però, la UE hauria d'aplicar la seva recepta per a la crisi del deute: austeritat. Rehn ja va advertir divendres que, si seguien les pressions dels mercats, els estats haurien d'aplicar més retallades i, poques hores després, el govern italià va anunciar un nou programa d'ajust de la despesa. La UE no pot deixar caure ni Espanya ni Itàlia, i les collarà tant com pugui.