Una escletxa legal permet el tancament de caixes
El principi de coordinació entre administracions defensa el contribuent que vulgui pagar a Hisenda a través de l'Agència Tributària de Catalunya sempre que pagui a temps i n'informi a Hisenda.
BARCELONASempre que algú proclama que Catalunya ha de fer un tancament de caixes -Òmnium Cultural ho ha fet aquesta mateixa setmana- la resposta és que és impossible. I l'argument és que l'administració que recapta els dos grans impostos que existeixen (l'IRPF i l'IVA) no és la Generalitat, sinó l'Estat, i que, per tant, la clau de la caixa està en mans del govern espanyol. Això és cert, però una escletxa legal permet que la Generalitat sigui qui recapti aquests impostos.
Si un ciutadà o una empresa ho volen, poden pagar el que els pertoqui a l'Agència Tributària de Catalunya, organisme nascut el 2008 amb l'objectiu de gestionar, recaptar i fins i tot liquidar -per delegació- els impostos estatals recaptats a Catalunya, segons explica a la seva pròpia web. Aleshores comuniquen a Hisenda (Agència Tributària) que ja han abonat els impostos a l'agència catalana i deixen en mans de la Generalitat la decisió de transferir aquests diners a l'Estat.
En principi sembla que això podria penalitzar el ciutadà o l'empresa per no haver pagat els impostos a l'administració corresponent. Però no és exactament així. Albert Sagués, advocat expert en fiscalitat, recorda que la Constitució espanyola consagra el principi de coordinació entre administracions en l'article 103.1. Dit d'una altra manera, el ciutadà ha complert el seu deure de pagar impostos i no és culpa seva que entre les administracions no hi hagi la coordinació suficient perquè els diners arribin a l'Estat.
Apel·lant a aquest principi de coordinació, el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va exonerar el 2006 una empresa que va pagar els impostos a l'administració autònomica en comptes de fer-ho a Hisenda.
"Mala fe"
L'únic punt conflictiu seria que el jutge considerés que el contribuent ha actuat amb mala fe, cosa que no va considerar en el cas que acabem d'explicar. Si n'apreciés, el jutge podria imposar sancions a l'empresa o al ciutadà afectat. De tota manera, mentre el contribuent pagui en els terminis establerts i hagi comunicat a Hisenda que els diners estan en mans d'una altra administració difícilment se'l podrà acusar de mala fe, segons Albert Sagués. "No és culpa del ciutadà que no hi hagi coordinació entre els diferents nivells d'administració".
Aquesta mesura seria més efectiva en el cas d'empreses i autònoms, que han de pagar l'IVA i l'IRPF trimestralment (a diferència dels ciutadans assalariats, a qui es resta l'IRPF a cada nòmina que cobren). La Generalitat possiblement pagaria amb puntualitat a l'Estat, però la clau estaria a les seves mans.