Set mesos després de la primera avaluació, l'equip de l'ARA Control ja ha avaluat el 80% dels compromisos que va seleccionar en primera instància. A falta de l'avaluació completa dels departaments de Presidència, Territori i Sostenibilitat, Empresa i Ocupació i Agricultura, ja podem veure algunes pautes clares en els resultats obtinguts per les diverses conselleries del govern Mas.
Dels departaments que ja han estat analitzats a fons, els que més han complert amb el programa electoral de CiU són, per aquest ordre, Ensenyament, Economia i Interior. En l'altre extrem s'hi situen Salut i Justícia, entre d'altres.
No és casualitat que entre els departaments que mostren taxes més elevades de compliment dels programes electorals hi hagi els que estan ocupats per consellers amb més experiència i pes polític a les files de la federació nacionalista. Alguns han excel·lit en l'art de compensar les retallades pressupostàries amb mesures de nul o baix cost econòmic però de fort contingut polític.
Tanmateix, per interpretar de manera correcta els resultats de l'ARA Control, cal tenir en compte que no depenen només de la tasca de cada conselleria, sinó que estan molt condicionats pels termes en què va ser redactat el programa electoral de CiU en cada àmbit. Algunes àrees, com Salut i Justícia, estan farcides de compromisos que implicarien increments substancials en la despesa pública. I això fa gairebé impossible que els consellers puguin donar compliment al programa electoral. S'imposa, doncs, una reflexió sobre com s'elaboren els programes electorals en el nostre país i fins a quin punt els partits són transparents amb la ciutadania, abans de les eleccions, sobre les polítiques que aplicaran un cop arribin al poder.
D'altra banda, també cal tenir en compte que alguns dels titulars de les conselleries amb més nivells de compliment del programa electoral es van encarregar personalment de la seva redacció o supervisió. Per tant, treballen a partir d'uns compromisos que ells mateixos van decidir adoptar.
Per contra, els consellers independents, en arribar al govern, es troben amb un programa electoral que no es correspon necessàriament amb les seves prioritats. En qualsevol cas, com que el programa electoral d'alguna manera conté el compromís adquirit per la formació de govern amb l'electorat, sembla raonable que la tasca de totes les conselleries, també les d'independents, sigui avaluada com a referència.
Les notes que obtenen, en una escala de 100 punts, són:
- Artur Mas (Presidència): 50 punts
- Irene Rigau (Ensenyament): 33 punts
- Andreu Mas-Colell (Economia i Coneixement): 32 punts
- Felip Puig (Interior): 24 punts
- Ferran Mascarell (Cultura): 22 punts
- Francesc Xavier Mena (Empresa i Ocupació): 18 punts
- Josep Lluís Cleries (Benestar Social): 13 punts
- Lluís Recoder (Territori i Sostenibilitat): 7 punts
- Josep Maria Pelegrí (Agircultura): 6 punts
- Joana Ortega (Vicepresidència): 4 punts
- Pilar Fernández Bozal (Justícia): 1 punt
- Boi Ruiz (Salut): -5 punts