SENTÈNCIA A L'HAIA
Crònica16/04/2011

Condemna a 'l'heroi' de la neteja ètnica contra els serbocroats

Esther Moix
i Esther Moix

Brussel·lesEls magistrats del Tribunal Penal per l'antiga Iugoslàvia van condemnar ahir l'exgeneral croat Ante Gotovina a 24 anys d'internament a la presó especial de l'Haia, la mateixa on continua reclòs el líder serbobosnià Radovan Karadzic, i on va morir l'expresident serbi Slovodan Milosevic.

El tribunal va considerar Gotovina culpable de la mort de més de 300 civils i de l'expulsió forçada de gairebé 200.000 refugiats cap a Sèrbia i Bòsnia durant l'anomenada Operació Tempesta, l'última ofensiva de la guerra de Croàcia. L'exgeneral, considerat al seu país com un heroi nacional, va insistir en la seva innocència fins a l'últim moment. Gotovina va ser detingut l'any 2005 en un hotel de luxe a l'illa de Tenerife i, des d'aleshores, estava empresonat a l'Haia.

Cargando
No hay anuncios

La sentència que es va fer pública ahir considera provat que Gotovina va comandar els bombardejos contra diverses poblacions durant la dura batalla per defensar la regió croata de majoria sèrbia de la Krajina. "Gotovina va ordenar atacs il·legítims contra objectius civils de manera que va contribuir significativament a una empresa criminal comuna" en la qual va participar la cúpula de l'Estat croat, va declarar el magistrat en cap, Alphons Orie. Aquesta figura és precisament la que més ha molestat el govern de Zagreb, que considera la sentència "inacceptable" que i ahir va anunciar que hi apel·larà en contra.

La sentència

Cargando
No hay anuncios

A partir dels documents i testimonis a què ha tingut accés el tribunal, els jutges consideren demostrat que Gotovina va actuar com a coronel general de l'exèrcit croat i que va comandar el districte militar de Split durant els últims mesos de la guerra. La sentència destaca la "gravetat" dels delictes, per "l'elevat nombre de víctimes en una mateixa regió geogràfica" així com per "la vulnerabilitat" dels que van patir els crims, la majoria gent d'edat avançada que no va poder fugir i que, en alguns casos, va morir carbonitzada pels bombardejos. A més, els magistrats consideren que va actuar "abusant de la seva posició de poder" i que "no va fer res per prevenir ni castigar els crims". Es declara l'exgeneral culpable dels delictes de persecució, deportació, saqueig, destrucció i actes inhumans i cruels. Segons el tribunal, l'Operació Tempesta va ser orquestrada pel mateix Gotovina i per l'expresident croat Franjo Tudjman. L'exgeneral va participar en la reunió de Brioni en què es va planejar i estructurar tota l'operació.

La fiscalia havia demanat 27 anys de presó per a Gotovina, però els magistrats han aplicat la circumstància atenuant del "bon comportament" de l'exmilitar durant els sis anys que fa que està reclós.

Cargando
No hay anuncios

Els homes de Gotovina

La sala primera del TPI també va condemnar ahir a 18 anys de presó un altre exgeneral croat, Mladec Markac, mà dreta de Gotovina, i va declarar innocent un tercer exmilitar, Ivan Cermak, per falta d'evidències que hagués participat en cap empresa criminal comuna.

Cargando
No hay anuncios

En el judici contra els tres militars croats, que va començar el març del 2008, hi han intervingut una vuitantena de testimonis per part de l'acusació i 57 més per la de la defensa al llarg de més de 300 dies de vistes.

Des que les Nacions Unides van crear el Tribunal Penal Internacional per l'Antiga Iugoslàvia, s'han jutjat 161 criminals de guerra per violacions del dret internacional durant la guerra dels Balcans des del 1991 i fins al 2001. D'aquests, 125 ja han estat sentenciats i 34 estan sent jutjats o continuen pendents de judici. El més destacat és l'exlíder serbobosnià Radovan Karadzic, el procés del qual no s'espera que quedi vist per sentència fins a l'any 2012.