TURISME I OCI

Les colònies en família, la solució per a la Setmana Santa

La crisi redueix la contractació de colònies i casals infantils, tot i que encara són la sortida per a molts pares aquests dies. Per als dies festius, guanya força l'opció econòmica de fer colònies en família.

VACANCES EDUCATIVES  L'oferta d'activitats de les més de 200 cases de colònies que hi ha a Catalunya, com aquesta d'Estanyol, tenen relació amb l'educació en la natura.
Sònia Sánchez
04/04/2012
3 min

BARCELONA.Tant la patronal com les organitzacions sense ànim de lucre que organitzen casals i colònies per a aquesta Setmana Santa han tornat a notar els efectes de la crisi. Ho assenyala el gerent de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (Acellec), Pep Monte: "Hi ha una retallada d'aquesta despesa per la pèrdua de capacitat adquisitiva de les famílies. Ja fa uns anys que ho notem i aquesta setmana hi ha hagut una nova davallada significativa respecte a l'any passat".

La necessitat del sector d'adaptar-se a les noves necessitats socials està portant cada cop més cases de colònies a acollir famílies, una opció que se suma a la tradicional oferta per a grups, esplais i associacions. Sobretot de cara als quatre dies festius de la setmana, augmenta el nombre de famílies que opten per fer tres o quatre dies de colònies amb els seus fills. La Fundació Catalana de l'Esplai ha constatat un increment del 20% en aquest tipus de colònies familiars. "És una activitat que, pels seus preus assequibles, està agafant molta força", diu la gerent de la Fundació, Núria Valls.

Els preus d'aquestes colònies familiars van entre els 30 i 40 euros per dia a pensió completa per als adults; entre 22 i 32 euros per als nens de 7 a 12 anys, i entre 11 i 17 euros per als nens de 3 a 6 anys, en funció de l'organització que les prepara. Una opció econòmica que "ofereix el component cultural i de coneixement de la natura i l'entorn" que caracteritza les activitats de les cases de colònies, detalla Monte.

"Tenim activitats adaptades a les famílies que vénen a fer aquestes minivacances amb els fills i que els permeten, alhora, relacionar-se amb altres nens i famílies que estan a la mateixa casa de colònies", diu també la directora del Moviment de Centres d'Esplais Cristians (MCEC) de la Fundació Pere Tarrés, Maria València. L'entitat ha habilitat quatre de les seves cases de colònies per acollir un centenar de famílies els quatre dies festius.

La Fundació Pere Tarrés és l'única entitat que diu que ha constatat un increment de les seves activitats d'aquesta Setmana Santa. Ho atribueix al fet que "la consciència social per la crisi" ha portat més voluntaris a organitzar casals i colònies als seus centres. La fundació, a més, ha posat en marxa per primer cop un fons de beques per a les activitats de Setmana Santa -aquests ajuts ja són habituals per a les colònies i casals a l'estiu-, amb les quals ha cobert entre el 25% i el 75% del cost de l'estada d'un centenar de nens "amb risc d'exclusió social o de baix nivell socioeconòmic". València apunta també, com a possible explicació, que "moltes famílies que sortien de vacances a fer turisme a fora ja no ho poden fer, però no volen que el nen es quedi sense vacances i opten per buscar-li un casal o una sortida de colònies" per als quatre dies laborables.

Amb els avis o a la feina

En els últims anys, el sector del lleure "està fent l'esforç de mantenir uns preus econòmics", assenyala la gerent de la Fundació Catalana de l'Esplai. El miler de places de colònies i casals que aquesta entitat ha posat a l'abast dels infants per a aquestes festes segueixen aquesta política. "Els nens que fan colònies aquesta Setmana Santa, majoritàriament entre dilluns i dijous, acostumen a ser els que ja van a un esplai al llarg del curs, i les famílies que volen conciliar acostumen a portar-los a un casal", raona Valls.

Però el gerent de la patronal Acellec admet que, tot i la necessitat de conciliar, "cada cop més famílies opten aquests dies per tirar dels avis; deixar els nens un dia amb un tiet i un altre dia amb un altre familiar o, fins i tot, emportar-se'ls a la feina un matí" fins que arribin els dies festius. Unes solucions que són majoritàries i que no paren de créixer per culpa de la crisi. Monte recorda que els casals d'estiu van rebre l'any passat un 30% menys de nens que l'exercici anterior.

stats