CONTACTES PARLAMENTARIS

CiU i PSC negocien un president de la CCMA que sigui de consens

Tot i que oficialment les relacions estan trencades, nacionalistes i socialistes continuen negociant discretament el futur de la direcció de la CCMA. El PSC vol un president de consens.

Els socialistes Antoni Balmón i Joaquim Nadal amb Oriol Pujol en la primera i última reunió que va celebrar la comissió CiU-PSC.
Pere Martí
29/02/2012
3 min

BARCELONA.Tot i que la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) es va aprovar amb els vots de CiU i PP, els nacionalistes intenten no deixar el PSC fora del consens. La composició del nou consell d'administració, que la llei estableix que ha de tenir sis membres, serà: 3 de CiU -entre els quals el president-, 2 del PSC i 1 del PP. Els nacionalistes, per garantir-se el suport dels populars a la llei, van haver de cedir una vicepresidència al PP. Amb aquest esquema es fa molt difícil incorporar els socialistes, però CiU no desisteix i encara manté un canal de comunicació obert.

El PSC ja ha fet saber a la federació que només entraran en un possible pacte si el nou president, que segons la nova llei també farà de director general, és una figura de prestigi, independent, de consens i que ells puguin considerar "pròxima" a la seva sensibilitat. Fonts coneixedores de la negociació reconeixen que està encallada perquè CiU està atrapada per l'aprovació de la llei d'acompanyament dels pressupostos. El PP va amenaçar de no votar-hi a favor amb l'excusa de les noves taxes incloses als pressupostos i les subvencions a entitats cíviques com Òmnium Cultural.

El problema és que, en teoria, en el mateix ple que s'ha d'aprovar la llei d'acompanyament dels pressupostos el govern hauria de portar a votació el nou organigrama de la CCMA pactat amb el PP i, se suposa, amb el PSC. El ple tindrà lloc el 14 de març. Però els populars no volen geometria variable ni en aquest tema ni en cap altre.

L'opció Fèlix Riera

L'objectiu dels socialistes és evitar que en el consell d'administració es pugui configurar una majoria CiU-PP, perquè el president té vot de qualitat en cas d'empat. Aquest és un objectiu compartit de portes endins pels nacionalistes i, tot i que encara no s'ha tancat cap nom, un dels que sona amb més força és el de Fèlix Riera -director de l'Institut Català d'Empreses Culturals-, que és militant d'Unió però sempre ha mantingut bones relacions amb el món socialista, sobretot quan era director editoral de Grup 62. De tota manera, el Govern ja té un pla B i, si finalment el PP es posa molt dur o fracassen les converses amb el PSC, podrien tirar pel dret i posar com a president Brauli Duart, que ja forma part del consell d'administració actual i és un home d'estreta confiança de Francesc Homs. D'origen valencià, Duart va ser secretari general del departament d'Interior el maig del 2001. La nova llei de la CCMA preveu que el consell s'ha d'escollir per majoria qualificada de dos terços del Parlament en primera volta, però en segona n'hi ha prou amb majoria simple.

Les que ja es donen per tancades són les negociacions amb els republicans, amb els quals no hi ha hagut cap acord. Les converses es van trencar quan CiU va rebutjar aprovar una esmena que permetia TV3 i Catalunya Ràdio mantenir la publicitat. Si els nacionalistes haguessin acceptat aquesta esmena i haguessin mantingut el suport econòmic a la CCMA, ERC s'hauria abstingut. La tesi dels republicans és que les negociacions amb el PSC fracassaran perquè CiU "ho té tot pactat amb el PP".

De moment esperaran a veure què passa al ple del dia 14 de març, però no descarten presentar una reforma de la llei per suprimir el consell d'administració de la Corporació. Amb l'argument de l'austeritat i que cal estalviar, ERC creu que amb un president que faci de director general no es necessita un consell d'administració que no és representatiu ni plural.

stats