Catalunya activa el lobi jueu per contrarestar Aguirre

El multimilionari Sheldon Adelson a la sortida de la reunió amb Artur Mas a la Generalitat.
Joan Rusiñol
23/02/2012
2 min

MADRIDEl diari gratuït Israel Hayom és un dels més llegits i més ben fets en aquest petit país al Pròxim Orient. El seu propietari és Sheldon Adelson, nord-americà i jueu, un milionari de dretes que es pot permetre el luxe de perdre diners en una empresa de comunicació a canvi de ser influent. Interessat per la política de casa seva, als EUA va donar suport -i diners- al republicà Newt Gingrich en la carrera cap a la Casa Blanca; a Israel, aposta pel primer ministre, Bibi Netanyahu, en els equilibris interns dins de la dreta israeliana.

Tota aquesta connexió sentimental i política amb el món jueu no passa desapercebuda a Madrid i a Barcelona en la competició per atraure l'Eurovegas. La part catalana ha jugat aquest cop amb més rapidesa. Si Adelson va fer parada a Barcelona aquesta setmana tornant de Tel Aviv és perquè, fa uns dies, hi va haver contactes discrets a Israel per convèncer-lo de les bondats de la proposta catalana. No és estrany, doncs, que per salvar la situació el secretari d'estat de Comerç, Jaime García-Legaz, s'hagués de desplaçar a Barcelona per veure's amb el magnat durant les poques hores que va ser a la capital catalana. Persones com Isak Andic, el president de Mango, i altres empresaris catalans, de manera encara més prudent, han tingut un paper clau aquests dies. Tothom és conscient que l'equilibri de la negociació és molt fràgil i les cartes, si s'ensenyen poc, millor.

El govern de Madrid i els jueus

Madrid ha recorregut menys als orígens jueus de l'empresari nord-americà, en bona mesura perquè sap que compta -com va reconèixer ahir el president Mas- amb una millor posició de sortida. Tot i això, representants de la comunitat jueva madrilenya han estat molt atents a l'estada d'Adelson a Barcelona.

Fa temps que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha teixit una relació excel·lent amb el món jueu de la capital espanyola. Ha sabut aprofitar el buit que ha anat deixant l'esquerra a l'hora de defensar la causa d'Israel a l'estat espanyol. Quan li van concedir el premi Samuel Hadas, d'amistat entre Espanya i Israel, els promotors de l'acte van posar èmfasi en "les relacions comercials" que el seu govern ha impulsat entre els dos països i en la tasca de combatre la judeofòbia a la societat espanyola. És a dir, principis polítics però també negocis.

Un home poc pressionable

Aguirre, a més, com a representant de l'ala aznarista del PP, està connectada de rebot amb els sectors més dretans del món jueu, sobretot als Estats Units. L'expresident espanyol José María Aznar manté una intensa agenda internacional amb la institució Friends of Israel . Cal no oblidar que García-Legaz, l'interlocutor del govern espanyol en el procés per decidir l'emplaçament de l'Eurovegas, era fins fa poc el màxim responsable de la ultraconservadora fundació FAES, que presideix Aznar.

No obstant, algunes fonts apunten a l'ARA que les pressions que puguin fer aquests sectors tenen abast limitat, tenint en compte el poder econòmic de l'empresari i -fet important- el fet que és ciutadà dels EUA, no d'Israel. Per tant, si hi ha pressió diplomàtica es farà a Washington, no a Jerusalem.

stats