Cap a una justícia sense papers
La informatització de la justícia catalana comença a ser una realitat. El procés es completarà el 2018. A finals d'any ja es podran presentar demandes civils electròniques a tots els partits judicials.
BARCELONA.Un sol clic de ratolí pot estalviar centenars d'hores de tràmits i milers de folis. El procés d'informatització de la justícia catalana avança, tot i que encara queda molt de camí per recórrer. La implantació de l'e-Justicia.cat, que dotarà la nova oficina judicial dels mitjans tecnològics necessaris, es completarà el 2018, però algunes aplicacions ja s'han posat en marxa. El primer pas, iniciat a Barcelona després d'una prova pilot a Terrassa, ha estat la digitalització de les demandes civils de reclamació de quantitats i les demandes de separació o divorci de mutu acord, uns procediments senzills i ràpids que necessiten poques eines informàtiques. Així, des del febrer a Barcelona el 75% d'aquestes demandes es presenten telemàticament. Malgrat que és obligatori -després d'un acord signat entre la conselleria de Justícia i el Col·legi de Procuradors de Barcelona- s'ha deixat un marge perquè els despatxos s'hi adaptin.
A finals d'aquest any, els 49 partits judicials catalans tindran instal·lada l'aplicació informàtica necessària -en substitució d'un programa que té 13 anys- per rebre les demandes civils. A partir d'aquí, s'aniran afegint mòduls per completar els procediments. Els avantatges són evidents: sense cap desplaçament i en un instant, el procurador pot presentar una demanda, i poc després rebre directament al mòbil el número de repartiment, el jutjat al qual ha anat a parar i el número d'assumpte. I això, sense utilitzar cap foli, un estalvi important si es té en compte que, durant l'any passat, només a la Ciutat de la Justícia de Barcelona es van fer 48 milions de fotocòpies. "Ha de ser un procés progressiu", diu el director general de Modernització de la Justícia, Xavier Fabregat, que recorda que a banda dels programes informàtics calen mitjans com ordinadors amb doble pantalla o escàner.
L'expedient electrònic
La primera jurisdicció a adaptar-s'hi és la civil, però ja s'estan fent les anàlisis tècniques de les necessitats de la social, que serà la pròxima. Però a banda del procés central d'informatització, la conselleria està realitzant altres proves pilot, entre les quals la d'una aplicació que permeti integrar un expedient civil electrònic sencer. El jutjat de primera instància 37 de Barcelona ja tramita els expedients civils íntegrament de manera electrònica, un procés complex si es té en compte que hi ha més de 1.700 casuístiques diferents. Tota la informació, des que l'assumpte entra al jutjat fins que en surt, es gestiona informàticament. Aquest any es preveu que es pugui implantar en dos jutjats més.
Requeriments policials
A la jurisdicció penal també s'han fet alguns avenços. Des d'aquest febrer tots els requeriments policials -com les ordres de recerca i captura- es tramiten de manera electrònica, tot i que l'any passat ja se'n van presentar 123.500 per aquesta via. Mentre que abans passaven dies entre que s'intercanviaven els escrits entre la policia i els jutjats per correu ordinari, l'any passat ja es van estalviar unes 8.000 hores de feina fent els tràmits per via telemàtica.
La informatització permetrà una connexió més bona entre jutjats, fiscalia, policia i hospitals. També millorarà sistemes molt arcaics, com la tria dels jurats populars, que es feien manualment. Una prova pilot que s'engegarà a Barcelona en els pròxims mesos permetrà gestionar-la ràpidament. Amb el mètode antic, el secretari judicial necessitava setmanes per signar les cartes dels 10.000 ciutadans que es preseleccionen per a un jurat, un tràmit que ara es farà amb només un clic.