L'EXTREMA DRETA A CATALUNYA

Els candidats reciclats de PxC

En el punt de mira Els regidors de Salt Juana Dolores Martínez i Carles Bonet, elegits a les llistes de PxC i expulsats per tenir relacions  amb immigrants, són ara objecte d'una campanya perquè tornin les actes al partit xenòfob. El líder de PxC ha aprofitat la polèmica per tenir protagonisme mediàtic de cara a les eleccions del 20-N, a les quals es presentarà per Barcelona.
Gustavo Franco
31/08/2011
3 min

BARCELONAEls regidors de PxC han trobat en el seu polèmic líder, Josep Anglada, la inspiració que necessitaven per a una vella revenja política: deu dels seus 67 regidors electes -15%- el 22 de maig ja havien fracassat amb altres formacions en el seu intent per arribar als ajuntaments. La majoria ho va fer amb partits d'extrema dreta marginals que mai van obtenir representació a Catalunya, o amb partits tradicionals en què no van brillar pel seu lideratge. Però amb Josep Anglada, exmembre de Fuerza Nueva, les coses han canviat.

Així és com s'explica l'arribada a l'Hospitalet del regidor Alberto Sánchez López, excandidat al Parlament pel partit Españoles Bajo el Separatismo (EBS), que prometia "posar punt final a la disgregació d'Espanya des de les urnes". El 2003 només va obtenir uns 600 vots a tot Catalunya, mentre que el 2011 ha aconseguit un escó gràcies als 6.192 electors de la segona ciutat catalana. Col·lega de militància anticatalana a EBS va ser Albert Pericas Rius, que repeteix legislatura amb PxC a Manresa. En aquesta localitat Pericas va ser un dels skins més coneguts, i tenia el sobrenom d'Animal per la violència de les pallisses que va protagonitzar.

Abans d'arribar al consistori de Santa Coloma de Gramenet de la mà d'Anglada, entre les files de l'Estado Nacional Europeo (ENE) hi va estar Juan Gómez Montero. Al febrer la fiscalia va sol·licitar al ministeri de l'Interior il·legalitzar l'ENE, amb seu a l'Hospitalet, "perquè defensa una ideologia que fomenta la discriminació i l'odi racial". Això va passar poc abans que PxC tanqués les seves llistes electorals per les eleccions municipals del maig passat.

Doctrina Anglada

"Jo no miro cada militant que ve a les files de PxC, ni què va fer quan tenia 18 o 19 anys. Sóc una persona de present i futur, no com els crancs, que van cap enrere. M'interessa que les persones que en aquest moment estan a PxC tinguin un compromís amb el seu país i creguin en la democràcia", va afirmar el president de PxC. Sense esmentar-ho, Anglada segurament va pensar en Daniel Ordóñez, regidor de l'Hospitalet.

La violència és comuna en el currículum dels quadres d'Anglada. Quan Ordóñez tenia 18 anys va ser descrit com un dels skins "més perillosos" pel llavors ministre de l'Interior, Jaime Mayor Oreja, i detingut el 1999 per pertànyer a una banda skin . Ordóñez diu que "ha madurat" i, al mateix temps, denigra en els seus discursos una part de la clientela estrangera que va a la seva autoescola a la Zona Franca i que li reporta bona part dels seus ingressos.

El discurs dels nous regidors de PxC es controla amb mà de ferro. En les paraules d'investidura a Abrera, Esparreguera, Mataró, Olesa, Sant Boi, Sant Adrià del Besòs, Santa Margarida de Montbui, Taradell i Tortosa, es va repetir el mateix guió dictat des de Vic: un relat que pretén victimitzar els seus càrrecs electes per haver sobreviscut a una suposada "campanya electoral que ha sigut molt dura" per a ells, en què "s'han dit un infinitat de mentides sobre el partit".

Projecte identitari

La disciplina de PxC critica els membres d'altres partits: "Són els senyors del sistema, que no han pogut amb nosaltres". I passen per alt el mateix pas d'Anglada per Alianza Popular, predecessora del PP. En el discurs repetit almenys en nou ajuntaments, el partit ultra defineix el seu projecte com un fenomen transnacional: "És un projecte identitari que representem, i créixer a tot Europa, i Catalunya, no podia ser una excepció".

La relació d'Anglada amb "les tesis separatistes va provocar la desaparició de totes les delegacions de Plataforma a la resta d'Espanya", recordava Mateu Figuerola, fundador de PxC i escindit el 2007.

El llast que suposava fa uns anys el posicionament favorable del regidor vigatà al voltant del nacionalisme català, entre l'electorat de dretes i espanyolista, està evolucionant en clau local gràcies al discurs monotemàtic contra la immigració. Anglada sap que aquest discurs uneix sectors tant del nacionalisme català com de l'espanyolisme, i per això entre els seus candidats hi ha exmilitants d'UDC, del PSUC i fins i tot D'ERC o la CUP, com és el cas del regidor de Salt Carles Bonet, que ha estat expulsat per la seva relació amb un immigrant i per haver-se solidaritzat amb Juana Dolores Martínez, que havia comès el mateix pecat. La violència es perdona, però això no.

stats