CaixaBank naixerà abans de l'estiu i serà el desè banc europeu
La Caixa s'ha creat un vestit a mida per convertir-se en banc i, al mateix temps, continuar controlada per una caixa d'estalvis. La nova CaixaBank substituirà Criteria, que desapareixerà.
Barcelona.La Caixa, la primera entitat financera catalana, transferirà tot el seu negoci a la nova CaixaBank, que es convertirà en el nou vaixell insígnia del grup. Els consells d'administració de La Caixa, Criteria i MicroBank van decidir ahir aprovar la proposta dissenyada pel president, Isidre Fainé.
L'entitat preveu que aquest procés duri uns mesos i que, en tot cas, abans de l'agost ja s'hagi tancat. A partir d'aleshores, les oficines seguiran lluint la famosa estrella blava dissenyada per Joan Miró, però el nom que hi apareixerà serà CaixaBank. La nova companyia serà el desè banc europeu i el tercer espanyol per valor a la borsa, amb poc més de 20.000 milions d'euros, si es compleixen les previsions de l'entitat.
El nom de La Caixa no desapareixerà, és com es dirà el hòlding mare que agruparà les tres grans divisions del grup: la financera, la que gestionarà les participacions més estratègiques i la fundació, que s'encarregarà de l'obra social.
Criteria desapareixerà com a tal i quedarà integrada en CaixaBank. La nova entitat estarà controlada en un 81% per La Caixa. Un altre 18,6% estarà en mans dels actuals accionistes minoritaris de Criteria i el 0,4% restant anirà a parar als treballadors del grup. CaixaBank cotitzarà a la borsa tan bon punt neixi, perquè agafarà el relleu de la desapareguda Criteria.
A CaixaBank s'hi agruparà el negoci financer, les participacions en altres bancs (l'entitat controla participacions a entitats com la xinesa Bank of East Asia, la mexicana Inbursa o la portuguesa BPI, entre d'altres), així com dues de les participacions industrials més importants (Repsol, on controla un 11,8% del capital, i Telefónica, on en té un 5%). CaixaBank també es quedarà amb el negoci assegurador i absorbirà MicroBank, entitat dedicada als microcrèdits. El valor de totes aquestes participacions és de 20.600 milions d'euros, segons La Caixa.
En una segona divisió, s'agruparà la resta de participacions: Gas Natural i Abertis (on controla el 35% i el 24% del capital, respectivament), que són considerades poc menys que intocables per Isidre Fainé, i Port Aventura i Mediterránea, empreses relacionades amb el turisme.
La tercera pota serà la Fundació La Caixa, encarregada de l'obra social. La cúpula de l'entitat catalana era conscient que calia destacar aquesta branca per minimitzar el debat que es generarà amb la desaparició de la primera caixa d'estalvis catalana, i també la que més inverteix en obra social (430 milions d'euros el 2009, vuit vegades més que totes les altres caixes catalanes juntes). Fonts de la companyia asseguren que l'obra social seguirà sent igual d'important per a La Caixa tot i aquest canvi d'estructura.
Els accionistes de Criteria -el hòlding que fins ara agrupava totes les participacions de La Caixa- hauran de validar aquesta reestructuració en una junta que es convocarà aviat.
Model inèdit
El model triat per La Caixa és inèdit a tot el món. L'objectiu inicial del govern espanyol -seguint en part l'experiència viscuda a Itàlia als anys 90- era que les caixes es transformessin en bancs i que la titularitat de les noves entitats quedés en mans d'unes fundacions que, en principi, preservarien l'esperit original de les caixes. De totes maneres, aquest model presentava riscos perquè, en cas que els nous bancs haguessin de fer ampliacions de capital, el protagonisme de les fundacions hauria quedat diluït. Amb aquesta nova estructura, La Caixa -que, oficialment, seguirà sent una caixa d'estalvis- podrà gestionar activament el nou banc.
Quan comenci a operar, CaixaBank espera tenir un core capital del 10,9% (el core capital són les reserves de diners per cobrir possibles pèrdues i és un indicador de la solvència de les entitats). Per aconseguir-lo, farà una emissió de bons valorada en 1.500 milions d'euros. Si aconsegueix col·locar aquests bons, el core capital de l'entitat estarà clarament per sobre del 8% que exigeix el govern espanyol als bancs. Tot indica, per tant, que CaixaBank tindrà marge per poder afrontar l'adquisició d'una altre banc o caixa, una opció més que probable, segons reconeixen des de la mateixa entitat.
Quatre vegades el Sabadell
CaixaBank preveu debutar a la borsa amb una capitalització de 20.000 milions d'euros, quatre vegades més del que val actualment el Banc Sabadell i la meitat que el BBVA. El primer banc europeu és el Santander, que val uns 74.000 milions d'euros. De totes maneres, encara queden dubtes sobre com serà la conversió de les accions de Criteria a CaixaBank. I també es desconeix quant temps estaran suspeses aquestes accions des que, ahir, el regulador de la borsa va decidir excloure-les de cotització.