LA REFORMA LABORAL

Báñez descarta el contracte únic per "inconstitucional"

La titular de Treball ignora les demandes dels empresaris i descarta aplicar el contracte únic perquè seria "inconstitucional". No desvela si reduirà el nombre de contractes i abaratirà l'acomiadament.

LA MINISTRA APEL·LA A LA RESPONSABILITAT 
 Els agents socials esperen les concrecions de la reforma laboral, que el govern espanyol aprovarà divendres. La ministra Fátima Báñez, ahir al Congrés, va reclamar que tothom sigui responsable i no es plantegi una vaga general.
Joan Faus
08/02/2012
3 min

MADRID.La ministra de Treball, Fátima Báñez, va avançar ahir molt pocs detalls de la reforma laboral que té previst aprovar aquest divendres el govern espanyol. Però sí que va dir el que no pensa fer, un contracte únic, perquè és "inconstitucional". Tot i que la compareixença de Báñez en una comissió del Congrés de Diputats va ser assossegada i va estar exempta de grans concrecions en matèria de contractació i en el cost de l'acomiadament, sí que va permetre extreure algunes idees sobre les línies mestres de la reforma.

Báñez va assegurar que la nova llei serà "completa, equilibrada i útil" i se centrarà a acabar amb les "debilitats" del sistema dotant de més flexibilitat les empreses i de menys temporalitat els treballadors per generar ocupació "estable i de qualitat". I va denunciar la "rigidesa" de l'actual marc, però no va avançar si es planteja simplificar el nombre de contractes, com va demanar el president Mariano Rajoy durant la campanya electoral. El que sí que va voler deixar clar la ministra és que no s'aplicarà un contracte únic perquè és "inconstitucional", ja que "deixa de ser causal l'acomiadament", ni tampoc les anomenades minifeines, que són contractes per a joves a temps "complet" per uns 400 euros, perquè és inferior als 641 del salari mínim. Es tracta de dues de les peticions de la patronal CEOE, que esperava una reforma afina.

Les principals concrecions de Báñez van ser en la situació dels joves. Va dir que la reforma està "dirigida sobretot" a aquest col·lectiu i que és una "prioritat" acabar amb "la plaga" de l'atur juvenil, amb una taxa de gairebé el 50%, el doble que la Unió Europea (UE).

Contracte per a joves

La ministra va anunciar que es "reordenarà" la política de contractació indefinida dels joves, amb un canvi en les bonificacions per millorar els "mecanismes d'intermediació laboral", perquè sigui "més eficient" i "atractiva" per a les empreses. Uns canvis que es coneixeran amb detall aquest divendres però que podrien suposar un nou tipus de contracte per a joves. Báñez va rebutjar les minifeines però es va mostrar a favor de contractes estables a temps parcial "amb sous raonables", sense haver de "canviar la legislació per fer més precaris els contractes dels joves".

Els joves són també els que més pateixen la temporalitat. A Espanya un 25% dels assalariats tenen un contracte temporal, mentre que al conjunt de la UE és el 14%. En aquest sentit, Báñez va advocar per acabar amb la "dualitat" del mercat. "Una part de la població té feina estable, mentre que una quarta part està sotmesa a una excessiva rotació. És un problema estructural del sistema. Un mercat laboral just ben regulat amb incentius tendeix a evitar l'acomiadament per mitjà de mecanismes de flexibilitat interna", va dir. Un d'aquests mecanismes passarà per lligar l'evolució dels salaris a la productivitat. I s'impulsarà la formació durant tota la vida laboral, així com la dels joves sense títol oficial, perquè puguin "conjugar formació i ocupació".

Com ja va fer Rajoy, la titular de Treball va admetre que la reforma podria provocar una vaga general si es valoren els "antecedents". Va apel·lar a la responsabilitat dels sindicats perquè no surtin al carrer ja que la reforma serà més "útil" que les anteriors. Davant la desesperació de tots els grups parlamentaris, excepte el PP, Báñez no va dir si el nou marc laboral reduirà els contractes i el cost de l'acomiadament, dels 45 i 33 dies actuals per als no justificats fins als 20 que vol la CEOE. La resposta, divendres.

stats