Els analistes avalen el copagament en farmàcia que proposa l'Estat
La reforma del copagament farmacèutic i de la cartera de serveis que proposa l'Estat té el vistiplau dels analistes. No obstant, consideren "injust" que Catalunya hagi de suportar més retallades.
BARCELONA.La retallada de 7.000 milions que el govern espanyol vol fer en sanitat arriba un any després que Catalunya comencés a aplicar la seva pròpia tisorada. El 7% de reducció del pressupost de Salut s'ha traduït en un estalvi de 864 milions d'euros -un 96% del previst- que s'ha aconseguit rebaixant el sou del personal sanitari, amb el tancament de quiròfans i llits o amb la reducció de treballadors eventuals. I encara falta per aplicar la nova taxa de l'euro per recepta. És per això que Jaume Puig-Junoy, professor del departament d'economia i empresa de la UPF, considera que Catalunya ja no pot assumir més retallades.
"Catalunya ja ha fet els deures [mentre que la resta de l'Estat, no] i seria injust que haguéssim de suportar ara una part d'aquesta retallada de 7.000 milions d'euros", assenyala. El també economista de l'àmbit de la salut, Vicente Ortún, diu que Catalunya és l'única comunitat que "s'ha pres seriosament el tema de les retallades" i considera que hi ha hagut un "acarnissament" en una partida que no té una despesa per habitant "tan alta". "La despesa sanitària per habitant catalana està per sota de la mitjana estatal", afegeix Puig-Junoy.
No obstant, tant ell com la resta d'economistes de la salut consultats sí que avalen altres mesures estructurals, com ara la reforma del copagament en farmàcia que proposa el govern de l'Estat, perquè el model actual ha quedat obsolet. Per eximir del pagament dels fàrmacs, "el criteri no ha de ser si s'és pensionista o treballador actiu sinó si la persona té recursos o no", afirma Ortún. Tot i que Catalunya començarà a aplicar l'euro per recepta al mes de juny, la reforma del copagament dels medicaments és competència de l'Estat.
Revisar el catàleg de serveis
Segons els experts, l'altre tema clau per mantenir la sostenibilitat del sistema sanitari espanyol passa per revisar el catàleg de prestacions i "prioritzar els tractaments que tenen una relació cost-efectivitat més favorable", diu Puig-Junoy. En el mateix sentit s'expressa l'economista de la salut Anna Garcia-Altés. "La primera retallada es va fer amb la destral i ara ja s'han de fer amb bisturí i anar a buscar les bosses d'ineficiència", explica. Això vol dir "eliminar procediments no efectius, proves diagnòstiques que no serveixen per a res, tractaments que no funcionen o cirurgia en què el marge de millora del pacient és molt estret", afegeix. Passa el mateix amb els fàrmacs. Els experts alerten del consum excessiu de medicaments i fan una crida a la racionalització. Garcia-Altés critica que hi hagi molts fàrmacs per a una mateixa patologia quan ja hi ha un genèric que s'ha demostrat efectiu.
Boi Ruiz no es pronuncia
A diferència de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, el titular de Salut, Boi Ruiz, no s'ha pronunciat sobre les reformes. El departament de Salut assegura que no n'ha estat informada i que no es pronunciarà fins que no en tingui més detalls.