Crònica06/11/2011

Qui és qui al departament de Salut

Càrrecs importants del departament de Salut, que afronten la revisió del model sanitari, vénen del sector privat o encara hi mantenen lligams. Boi Ruiz s'ha envoltat de noms propis de les patronals.

J.s.
i J.s.

BarcelonaPer afrontar la reformulació del model de sanitat, el conseller de Salut, Boi Ruiz, compta amb professionals vinculats a la sanitat privada. És el cas de Josep Prat, president del consell d'administració de l'Institut Català de la Salut (ICS), el principal proveïdor públic de serveis sanitaris, amb una plantilla de més de 41.000 professionals. El Govern pretén descentralitzar la gestió de l'ICS en societats més petites i Prat és un dels noms propis que tutelarà aquesta fragmentació, malgrat les vinculacions amb el mercat privat. El president de l'ICS -que en unes jornades a IESE va afirmar que l'estructura de l'empresa pública era una "llosa"- és conseller d'USP Hospitals, el primer grup hospitalari privat de l'Estat, que compta, entre altres centres, amb l'Institut Universitari Dexeus. Prat també va ser ratificat aquest estiu com a director general d'Innova Grup d'Empreses SA, el hòlding empresarial públic de Reus -en què hi ha el Grup Sagessa-, que capitaneja des del 2003.

La compaginació de càrrecs de Prat inquieta els sindicats, que mantenen converses amb l'ICS per arribar a un acord laboral. "Sempre hem reclamat transparència i, en aquest cas, es planteja un conflicte d'interessos", afirma Joan Canals, responsable de política sanitària de CCOO. Alguns analistes del sistema sanitari també hi veuen incomoditats. "Des d'un punt de vista mercantil i sense parlar de conceptes ètics, no és justificable", diu Vicente Ortún, degà de la Facultat d'Econòmiques i Empresarials de la Universitat Pompeu Fabra. "Les formes són importants, i cal promoure l'exemplaritat en la funció política i representativa", afegeix Anna García-Altés, economista de la salut.

Cargando
No hay anuncios

Lligams amb les patronals

Altres dirigents de la cúpula de Salut provenen de la mateixa patronal que el conseller. Josep Maria Padrosa, director del Servei Català de la Salut (CatSalut), l'ens públic responsable de garantir la prestació dels serveis sanitaris, era des del 2007 membre de la junta directiva de la Unió Catalana d'Hospitals, funció que va abandonar quan va ser nomenat. És el mateix cas que la secretària general de Salut, Roser Fernández, que del 2008 al 2010 va ser directora general de La Unió, a banda d'apoderada general de la Fundació Unió Catalana d'Hospitals.