TURISME: ASSIGNATURES PENDENTS

Adéu al turisme de borratxera?

Dues imatges de Lloret de Mar aquest estiu. El municipi ha patit les conseqüències del turisme de borratxera en forma  de greus aldarulls i vol posar fre a aquest tipus de visitants, que només busquen oci nocturn.
T. Gutiérrez
02/09/2011
3 min

A Lloret volen dir prou. Després dels incidents d'aquest agost, l'Ajuntament va aprovar, dimecres a la nit, un paquet de mesures per millorar la seguretat ciutadana, la qualitat i la imatge turística de Lloret, que encara està lligada al turisme de borratxera.

El regidor de turisme del municipi, Jordi Orobitg, feia la següent reflexió a l'agència ACN: "Els fets d'aquest estiu ens han de servir com a punt d'inflexió i de no retorn per encarar el turisme d'una altra manera, perquè hi ha coses que no s'han fet del tot bé". El regidor va criticar durament "diversos operadors turístics", sense dir noms, "sobretot estrangers, que venen que a la població tot s'hi val".

És una crítica compartida per altres administracions municipals, a Catalunya i a Balears, que lamenten la imatge que donen algunes empreses estrangeres dels nostres municipis de costa.

Al ple extraordinari de Lloret es va aprovar un document que recull una sèrie de mesures per encarir les sancions per als incívics i ser més exigents en el compliment de la normativa. És un intent per frenar el turisme de borratxera i una iniciativa que busca millorar la qualitat turística d'aquesta població que ha estat estigmatitzada durant molt de temps.

A més Lloret demanarà la col·laboració de la Generalitat per sancionar els operadors turístics que ofereixin una imatge de la població en què només es potenciï la festa i l'alcohol. El camí a seguir és similar al que ha recorregut Calella, un municipi que històricament havia patit el turisme de borratxera i que, en canvi, ha tingut un estiu tranquil i sense incidents.

Com s'ho han fet? Molts ho vinculen a la desaparició, l'any passat, de la Calella Fest, una festa de fi de curs per a universitaris britànics que acabava molt sovint amb aldarulls als carrers i molèsties als veïns i als hotels. I també ho vinculen a la diversificació de l'oferta, per atraure diferents tipus de visitants. El tinent d'alcalde, Albert Torrent, va dir ahir que consideren "totalment eradicat el turisme enfocat a l'oci nocturn" i que ara estan apostant per ser un destí de referència per al turisme esportiu.

Optar per la qualitat

Ramon Ramos, director del Patronat de Turisme Costa Brava - Girona, vol "un enduriment de les normatives" per acabar amb els aldarulls que moltes vegades genera el turisme de borratxera. A més demana als empresaris del sector que optin pel turisme de qualitat i "trenquin tots els contactes amb els turoperadors que porten aquests turistes de borratxera aquí". I és contundent: "A la Costa Brava hem de marginar tots els empresaris que només volen fer caixa i a qui és igual qui ve". La seva fórmula passa perquè tant l'administració com els empresaris facin "els deures, per exemple pel que fa a infraestructures i seguretat".

És una fórmula que es podria aplicar a altres poblacions on el turisme de borratxera causa problemes. A les Balears hi ha zones on cada dia d'estiu hi ha aldarulls derivats d'aquest tipus de turisme. Punta Balena, a Magaluf, n'és un exemple. O alguns punts de Sant Antoni, a Eivissa. Hi ha visitants que confessen no sortir d'aquests reductes turístics en tota una setmana i asseguren que els grans descobriments que hi han fet són els oxyshots , un gotet d'alcohol vaporitzat que el Govern Balear acaba de prohibir, i el gas del riure, òxid nitrós, que s'inhala mitjançant un globus i que provoca un atac de riure descontrolat.

De fet una de les polèmiques de l'estiu ha estat el vídeo musical Pizza in Ibiza , que fa furor a la xarxa. En el vídeo, del grup The Midnight Beast, es fa un resum del que és la diversió a Eivissa per a molts joves britànics. Els tres integrants del grup es passegen per Sant Antoni de Portmany mentre canten coses com ara: "Anem a Eivissa, un lloc que és igual que Anglaterra però amb sol", "Contreurem malalties venèries", "Ens barallarem" i "Aquí no fan falta contenidors per a les escombraries, aquí es llença tot al mar". Tot i que el Govern Balear va reaccionar immediatament lamentant que "quatre gamberros donin una imatge falsa i distorsionada de l'illa", el cert és que encara hi ha alguns turistes convençuts que les costes catalanes i balears són el paradís de la beguda barata i ciutats sense llei.

La majoria d'empresaris i l'administració recorden que ja fa anys que s'està fent molta feina i que els turistes de borratxera són una minoria. Però la minoria continua sent molt sorollosa.

stats