El ministre de Defensa alemany, Karl-Theodor zu Guttenberg, va renunciar ahir temporalment al títol de doctor després d'haver estat acusat de plagiar la seva tesi. Tot i negar-ho, Guttenberg va reconèixer que el seu treball conté errors i omissions de cites a peu de pàgina i va demanar disculpes als autors que es puguin haver sentit plagiats. Mentre duri la investigació de la Universitat de Bayreuth, que ha de decidir si hi ha plagi i si Guttenberg va realitzar un jurament en fals -ja que quan es defensa la tesi s'ha de jurar que és original-, el seu títol acadèmic queda sense efecte.
El ministre, membre de la noblesa i un dels homes destacats del govern d'Angela Merkel, va negar ahir qualsevol intenció de falsificació en el seu treball, que va rebre la qualificació de suma cum laude per la Universitat de Bayreuth. "La meva dissertació no és cap plagi i rebutjo rotundament aquestes acusacions", va assegurar Guttenberg davant la premsa després de reunir-se amb la cancellera. Guttenberg ha estat assenyalat per la premsa com el pròxim líder de la Unió Social Cristiana, el partit agermanat amb la formació de Merkel, i considerat fins ara un dels possibles futurs cancellers.
El líder del partit dels Verds, Jürgen Trittin, va ser el primer a reaccionar a la notícia sobre la suposada còpia en la tesi de Guttenberg. Trittin va assegurar que el ministre ha faltat el respecte a l'opinió pública "amb una falta d'estil i de decència gairebé sense precedents". "La ciutadania alemanya té dret a saber quin valor té una declaració d'honor del ministre de Defensa", va dir el líder dels Verds, que va afegir que Guttenberg hauria de comparèixer al Parlament per afrontar les acusacions i les demandes de dimissió.
Guttenberg podria haver rebut un altre cop a la seva imatge pública després de citar només alguns mitjans per a la roda de premsa. Els periodistes, que ja anomenen el ministre "el baró del copia i enganxa" o "Googleberg", van abandonar la sala del ministeri per protestar contra la decisió del ministre, un fet que no havia passat mai a la conferència de premsa. Els internautes s'han afanyat a buscar les cites d'autors reconeguts que Guttengerg no va especificar al peu de pàgina de la tesi, i la xifra arriba ja a les 15.