Victòria amarga dels afectats per l'amiant
Una sentència del Tribunal Suprem condemna l'empresa Uralita per haver exposat els treballadors a l'amiant. El dictamen marca jurisprudència per a les 300 denúncies d'afectats d'Uralita i Rocalla.
BARCELONA.Els antics treballadors de les fàbriques Uralita (Cerdanyola del Vallès) i Rocalla (Castelldefels) tenen motius per a l'alegria, tot i que sigui amarga. El Tribunal Suprem ha creat jurisprudència amb una sentència en què ha dictaminat que l'empresa Uralita ha d'indemnitzar amb 54.786,80 euros un antic treballador que va contreure asbestosi -una malaltia que provoca greus problemes respiratoris- per haver estat exposat a l'amiant quan va treballar a la fàbrica entre el 1970 i el 1974.
Àlex Tisminetzky, l'advocat del col·lectiu Ronda, que representa diversos treballadors, explica que la sentència marca jurisprudència per a la resta de 300 denúncies presentades per altres empleats per danys i perjudicis contra Uralita i Rocalla, les dues grans empreses que utilitzaven amiant per fabricar materials de construcció. Però alguns dels afectats no podran celebrar-ho, ja que han mort víctimes de l'amiant abans de poder veure condemnada l'empresa, i són els familiars els que els han agafat el relleu. El cas ha arribat al Suprem perquè Uralita va presentar un recurs, primer contra la sentència del jutjat de primera instància favorable al treballador i després contra el dictamen que va emetre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, també a favor de l'empleat.
Anys incomplint la normativa
Uralita al·lega que sempre ha complert la normativa de l'Estat. Però el Suprem ha sentenciat que, tot i que la legislació espanyola en relació a l'amiant ha anat per darrere de la majoria d'estats d'Europa, l'empresa de Cerdanyola no va complir durant decennis ni la mínima legislació que hi havia des del 1940. La normativa obligava els treballadors a utilitzar mascaretes i roba adequada, prohibia que es netegés la fàbrica amb escombra i establia que hi havia d'haver una ventilació adequada. Però l'empresa no va aplicar les mesures fins al 1977, quan va sortir a la llum la mort del treballador Manuel Teruel per l'exposició sense protecció a l'amiant durant 32 anys. El Suprem ha tingut en compte la falta de prevenció per dictaminar a favor dels empleats.