MEDI AMBIENT
Comarques Gironines 13/10/2016

El xalet Golfet enfronta l’Ajuntament i la Generalitat

El que sembla més difícil, tot i que no impossible, és que el xalet s’acabi enderrocant en la seva totalitat, com demana el col·lectiu conservacionista Salvem el Golfet

Ara
2 min
Una protesta del mes d’abril de la plataforma Salvem el Golfet i l’impacte  de l’edifici  a la cala.

GironaL’imponent edificació de 700 metres quadrats que corona el penya-segat de la platja del Golfet de Calella de Palafrugell té moltes possibilitats d’acabar als tribunals. La Generalitat ja ha dit per activa i per passiva que si no es resol el que consideren un excés d’edificació a la cala (han detectat que s’ha aixecat una planta més de les permeses) presentarà un contenciós i durà l’Ajuntament de Palafrugell als tribunals. Agustí Serra, director general d’Urbanisme de la Generalitat, considera que l’afer és “seriós i delicat” i que serà tractat amb el màxim rigor.

Demanda d’enderroc

El que sembla més difícil, tot i que no impossible, és que el xalet s’acabi enderrocant en la seva totalitat, com demana el col·lectiu conservacionista Salvem el Golfet. La plataforma assegura que la llicència d’obres no s’ajusta a la llei i que el pla de millora urbana que la permet tampoc es va aprovar de manera correcta. “L’expedient urbanístic preliminar al de concessió de la llicència presenta greus deficiències”, asseguren des de la plataforma. Per a Salvem el Golfet, aquest espectacular xalet a mig construir a la cala del Golfet ja s’ha convertit en un símbol de la voluntat real de preservar el litoral català. Si aquesta obra tira endavant, constituirà un precedent negatiu que fomentarà que altres obres “s’atorguin a la lleugera”, ha explicat la portaveu de l’entitat, Margarita Riera.

Indemnització elevada

L’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández (PSC), admet que la construcció no li agrada, però que compleix la llei. Explica que tirar-lo a terra i indemnitzar el propietari suposaria una xifra molt elevada que el consistori no es pot permetre. La parcel·la és edificable des de fa anys i Fernández recorda que cap consistori anterior es va atrevir a canviar aquesta qualificació urbanística per l’elevat cost que ja llavors suposava.

Les crítiques sobre el xalet es van generalitzar quan l’enorme volum de l’edifici va començar a fer-se visible des de la cala. El projecte no tenia estudi d’impacte paisatgístic, un altre dels aspectes que s’han denunciat reiteradament des de Salvem el Golfet. L’Ajuntament, enmig de les pressions que van arribar a principis d’estiu des de diversos àmbits, va decidir aturar les obres a l’agost perquè va detectar que la piscina sobrepassava els límits permesos. L’edifici no pot avançar fins que no es revisi aquest aspecte.

La Fiscalia hi intervé

Amb tot plegat, el conflicte del xalet es va enverinant dia a dia. Recentment ha sigut la Fiscalia de Medi Ambient qui, en vista de les notícies sobre la construcció, ha obert una investigació d’ofici sobre el cas i, un cop hagi reunit tota la documentació, decidirà si hi ha indicis de delicte.

stats