Vuit anys reivindicant Els mètodes tradicionals
L’associació GRETA defensa la construcció sostenible
GironaVuit anys després de néixer a Girona -tot i que es va constituir oficialment el 2015, els seus orígens es remunten al 2011-, l’associació GRETA (Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica) ha superat totes les expectatives. “Com una taca d’oli, la feina a poc a poc ha arribat a llocs insospitats. Som coneguts arreu de Catalunya i també en altres llocs dels Països Catalans i de més enllà. La setmana passada vaig ser a Mèxic per explicar la nostra feina, convidada a la Universitat de Guadalajara, a Arquitectura CUAAD, però també al CUCEA i a la Càtedra Unesco per temes més relacionats amb economia, territori i innovació social”, explica l’arquitecta Olga Muñoz, directora de GRETA.
Factor social i econòmic
Integrada per constructors, arquitectes, aparelladors, restauradors i altres professionals i persones sensibilitzades amb la importància de protegir i preservar l’arquitectura popular, l’entitat ha ampliat els objectius inicials. “Al principi pensàvem només en l’arquitectura tradicional, el patrimoni més feble, però la recerca i la feina feta en formació d’arquitectes i constructors ens ha portat a descobrir que tenim entre mans eines molt interessants per a una construcció contemporània molt més sostenible. Ambientalment, per descomptat, però també socialment i econòmicament”, assenyala Muñoz.
Malgrat haver estat creada a les comarques gironines, GRETA té la vocació d’implicar tot el país, com es pot apreciar en el llibre Arquitectura tradicional. Tècniques constructives, editat per l’associació com a eina de protecció del patrimoni arquitectònic. “Hi ha imatges de tot Catalunya, i a més el port de Castelló de la Plana”, comenta la directora de l’entitat. Ja voregen els 150 associats i la xifra continua creixent. A principis del 2020 s’hi afegirà el capítol de la catedral de Girona. “Volen que formem els tècnics que treballen amb el seu patrimoni”, explica Muñoz.
Eines de referència
Un dels eixos més importants de l’associació, plenament consolidat, és el curs de mestratge en construcció tradicional. Pretén preservar els oficis, transmetre els valors inherents a les tècniques tradicionals de construcció, recuperar coneixements i oferir les eines necessàries perquè les empreses que es dediquen a la restauració i rehabilitació i els tècnics que en són responsables siguin un referent de qualitat. “Als nostres cursos donem una formació multidisciplinària. Hi intervenen des de paletes amb coneixements de tècniques antigues fins a geòlegs, arquitectes i restauradors. L’alumnat també és molt divers. Els cursos tenen molt d’èxit i, gràcies a la Unió d’Empresaris de la Construcció de Girona, en els últims anys estan subvencionats i són gratuïts”, destaca Muñoz.
Segons ella, “la preocupació actual per la sostenibilitat i la recerca per construir amb materials i tècniques més ecològiques, pròximes, saludables i sostenibles ha portat a buscar en les tècniques tradicionals maneres de fer en què aquests valors eren inherents. Cada vegada hi ha més innovació que combina les noves tecnologies amb les tècniques tradicionals”, afegeix .