MEMÒRIA HISTÒRICA

Sant Feliu rescata de l’oblit Isabel Vila i Pere Caimó

Diverses entitats organitzen per al 29 d'agost un acte d'homenatge a la primera sindicalista catalana i al polític que va liderar El Foc de la Bisbal

Marta Costa-Pau
i Marta Costa-Pau

GironaEl 29 d’agost de fa 150 anys, la calongina Isabel Vila, resident temporalment a Sant Feliu de Guíxols, va fer en aquesta localitat un discurs de reivindicació social totalment insòlit per a l’època. Era un moment de quasi nul·la presència de la dona en la vida pública i Isabel Vila es va adreçar al nombrós grup de treballadors que s’havien concentrat al passeig de Mar de la població. Feia dos anys que la Primera Internacional s’havia fet present a Catalunya, on el 1872 es va crear el primer sindicat de treballadors del suro i es va declarar la que seria la vaga obrera més llarga a les comarques gironines. Segons les investigacions de l’arxiver Àngel Jiménez i de l’historiador i polític Francesc Ferrer i Gironès, es tractava d’una vaga de la construcció, i el discurs que hi va fer Isabel Vila es va recollir al diari de la Primera Internacional, Federación.

Per commemorar el 150è aniversari del discurs d’Isabel Vila, considerada la primera dona catalana sindicalista, a més de la primera dona que va ser directora d’escola a Catalunya, diverses entitats han organitzat el 29 d’agost a Sant Feliu de Guíxols un homenatge que pretén “rescatar de l’oblit la figura d’Isabel Vila i recordar el seu paper en uns fets crucials per a la història del nostre país”, com asseguren els organitzadors. Per la seva lluita pels drets dels treballadors, a Vila se la coneix també com a Isabel Cinc Hores, ja que va exigir que es limités a cinc hores la jornada laboral per als nens més petits de 13 anys i per a les nenes més petites de 14. També reclamava una jornada de vuit hores com a màxim per als nois de menys de 15 i les noies de menys de 17.

Cargando
No hay anuncios

Un alcalde injustament silenciat

En la mateixa commemoració del dia 29 d’agost s’homenatjarà també un personatge “injustament silenciat”, Pere Caimó, alcalde de Sant Feliu de Guíxols en aquella època i diputat a les Corts durant l’anomenat Sexenni Democràtic. Caimó va donar suport a la vaga i a l’acte en què Isabel Vila va fer el discurs, i “va protegir la població de les llavors constants amenaces de l’exèrcit carlí”, segons explica Antoni Strubell, un dels promotors de l’homenatge i autor de la novel·la Caimó, en què relata la vida d’aquest polític i la seva participació en fets històrics com la insurrecció coneguda com el Foc de la Bisbal.

Cargando
No hay anuncios

A Caimó se li ha dedicat una sardana, composta pel mestre Antoni Mas, que s’estrenarà durant la jornada d’homenatge. Entre les activitats programades hi ha actuacions dels cors de clavé, la Cobla Ciutat de Girona, la companyia de dansa Las Lo Las i la soprano Indira Ferrer, entre d’altres. L’homenatge té el suport de diversos ajuntaments, entre els quals els de Sant Feliu de Guíxols i Calonge, i d’entitats com Òmnium Cultural.