ECONOMIA L’AUGE DEL PORCÍ

Riudellots de la Selva, capital europea del sacrifici de porcs

Cada dia es maten més de 21.000 animals en els tres escorxadors del municipi

Marta Costa-pau Jordi Carreras
i Marta Costa-pau Jordi Carreras

GironaAl polígon industrial de Riudellots de la Selva el trànsit de camions carregats de bestiar porcí és continu. Tres grans empreses, dues de les quals són alhora escorxador i centre d’especejament, són les generadores del constant anar i venir de tràilers, ja que en les seves instal·lacions s’hi maten cada dia laborable un total de 21.423 porcs. La suma anual és de 5,5 milions de porcs (dades de l’any 2014). Amb només 2.000 habitants, i una superfície de poc més de 13 quilòmetres quadrats, Riudellots és el municipi de l’estat espanyol on se sacrifiquen més porcs, i un dels primers d’Europa.

Aquesta fita s’assoleix gràcies a la frenètica i creixent activitat de les empreses Frigorífics Costa Brava, Friselva i Norfrisa, que donen feina a prop de 2.000 treballadors. En aquests tres escorxadors s’hi van sacrificar l’any passat el 69% dels porcs que es van matar a tota la demarcació de Girona. Els animals arriben a Riudellots en camions procedents de granges de Catalunya (de diferents punts de les comarques de Girona i Lleida, principalment) i també de l’Aragó. Una vegada sacrificats els porcs i realitzades les tasques d’especejament, la carn es ven principalment a l’estranger.

Cargando
No hay anuncios

L’exportació esquiva la crisi

En aquest clúster del sector porcí que s’ha creat a Riudellots la crisi hi ha passat de llarg. Una de les principals raons d’aquest privilegi, segons els responsables d’aquestes companyies, és l’aposta que han fet per l’exportació. Entre un 36% i un 75% de la carn de porc que surt d’aquestes empreses es ven a l’estranger i totes tres exploren constantment nous mercats per ampliar les seves exportacions.

Cargando
No hay anuncios

Països asiàtics com la Xina, el Japó, Corea del Sud i Taiwan són bons clients de la carn de porc que surt del polígon de Riudellots. En aquests països s’envia la carn congelada i el transport es fa des del port de Barcelona. En el cas de països europeus, com Alemanya, França i Anglaterra, la carn porcina de Riudellots la compren fresca, segons expliquen fonts de l’empresa Friselva, que al marge de l’Àsia, Europa i el Canadà, on ven el 44% de la carn, està intentant penetrar ara al mercat nord-americà i s’està preparant per complir les exigents condicions que imposa aquest país. De moment, aquest cobejat mercat ja l’ha conquerit l’empresa Frigorífics Costa Brava: el 2013 va ser el primer escorxador de l’estat espanyol homologat per exportar carn de porcí de capa blanca als Estats Units.

Ampliació de seu i de mercats

Cargando
No hay anuncios

Amb una facturació de 374 milions d’euros (any 2014), actualment exporta el 75% de la seva producció de carn. Però no es vol quedar aquí. “Entre els nostres reptes hi ha entrar als mercats llatinoamericà i australià”, diuen fonts de l’empresa, que acaba d’enllestir les obres d’ampliació en 10.000 m al centre de producció que té al polígon industrial de Riudellots de la Selva.

També Friselva amplia l’escorxador. És una empresa de dimensions més reduïdes que Frigorífics Costa Brava, però no es queda enrere pel que fa a l’ambició de creixement. Sacrifica 3.900 porcs diaris (contra els 12.000 diaris que es maten a Frigorífics Costa Brava cada dia) i factura 175 milions d’euros, però les seves expectatives passen per incrementar un 10% la producció de carn quan s’acabin les obres d’ampliació de les seves instal·lacions. Això exigirà un augment de la plantilla de treballadors.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Norfrisa, que és exclusivament escorxador, s’ha negat a facilitar cap dada.

Tecnologia i garantia sanitària

Cargando
No hay anuncios

L’ús de tecnologia capdavantera i la implantació de sistemes de control higiènic han permès situar les tres empreses de Riudellots al capdavant del sector del sacrifici del bestiar porcí i l’especejament d’aquest tipus de carn. Frigorífics Costa Brava, per exemple, s’ha destacat per la innovació tecnològica i ha implementat un sistema automatitzat de control higiènic mitjançant visió artificial. Els controls sanitaris són estrictes en aquest tipus d’empreses, sobretot si es dediquen a l’exportació i necessiten certificats especials per vendre a països de fora de la UE.

El departament de Salut de la Generalitat destina 48 persones (entre veterinaris oficials i personal auxiliar) als escorxadors de Riudellots de la Selva per controlar que se segueixen tots els requisits higiènico-sanitaris. Els professionals de l’Agència de Salut Pública vigilen tot el procés, des que els animals entren vius a l’escorxador fins al moment del sacrifici, i posteriorment fan un seguiment del procés de manipulació i transformació de la carn. Segons l’Agència de Salut Pública a Girona, els tres escorxadors són “molt moderns i capdavanters, amb una gran vocació d’internacionalització”. Això va facilitar que l’any passat la Generalitat emetés, només per a aquestes tres empreses de Riudellots, fins a 1.896 certificats d’exportació a països de fora de la UE (cada certificat correspon a una partida de carn exportada).

Cargando
No hay anuncios

Catalunya, capdavantera

Al marge de les comarques gironines, amb la Selva al capdavant, l’àrea de Vic és un altre dels principals pols de producció de carn porcina al país. A l’Estat, Catalunya encapçala la producció de carn de porc, amb el 44% del total, i també és la comunitat que més n’exporta (el 73% de la producció), segons dades de l’Observatori del Porcí de la Generalitat referents a l’any 2013.

Cargando
No hay anuncios

L’Observatori destaca en l’últim informe, d’aquest mateix any, que “malgrat les circumstàncies adverses dels últims anys, la producció catalana continua sent competitiva en els diferents mercats”. “S’han disminuït costos i s’han incrementat els ingressos, la qual cosa ha generat una sensible millora dels marges i, per tant, de la retribució de l’esforç del productor”, indica l’informe, que afegeix que el sector porcí demostra la seva “capacitat d’adaptació en un entorn no precisament favorable” i que se’n surt “més que dignament” en el context actual de crisi.

Suport municipal a Riudellots

Cargando
No hay anuncios

En el cas de Riudellots de la Selva, l’Ajuntament té molt clar que el pròsper sector especialitzat en el sacrifici de porcs i la producció de carn porcina és una font de riquesa que cal mimar. “Hem de donar totes les facilitats a aquestes empreses i suport en els tràmits administratius”, indica l’alcaldessa, Montserrat Roura. Per donar suport al sector, l’Ajuntament va promoure l’any passat la fira Fiporc, en què es poden fer tastets de productes de carn porcina, s’organitzen tallers i es fan demostracions d’elaboració de botifarres i altres derivats. Aquest any s’ha celebrat la segona edició de Fiporc amb un gran èxit de participació (prop de 10.000 visitants).

“Teníem ganes de fer una fira monogràfica i que no fos sobre una temàtica aliena a Riudellots. Amb els escorxadors i les empreses transformadores que tenim, posar en un primer pla el porc era el més encertat que podíem fer i, a més, ajudem a promocionar l’hostaleria i la restauració del poble”, afirma l’alcaldessa de Riudellots.